Människan och den klimatsmarta AI

”Laget, inte jaget” brukar det låta inom fältjägarna som generöst delar med sig av uppfostran av unga män och kvinnor på Youtube. På två minuter lär de sig att åtgärda en order. Själva tanken med den uppskruvade ordningen i städningen handlar om att bli noggrann och disponerad vilket blir översatt till militära uppdrag.

Tanken är inte ny. Henry Ford som lade grunden för automatisering som senare blev robotisering studerade sina barn när de diskade. Om de kunde skapa affektiva vanor och rutiner redan i unga år blev de också duktiga industriarbetare.

Dessvärre utnyttjades tankarna för barnarbete och förslitningsskador och arbetsplatsolyckor samt extrem tristess blev nackdelar.

Människan är ingen robot. Människan ska lära sig tänka fritt och vara kreativ, inte bli programmerad som en robot och agera därefter.

Den som besöker svenska industrin upptäcker att det mesta sköts av robotar. Scania säger nu upp personal då de som utför monotona arbetsuppgifter slipper det. Nackdelen är naturligtvis arbetslöshet.

När människor blev robotar var det farligt att tänka och handla själv. Det gäller att vara så lik alla andra att det unika spelar mindre roll. Fast nu är det nästan tvärtom.

Det unika är något värt att vårda, visa omsorg och aktsamhet. Inte ens i rättegångarna blir människor behandlade som robotar. Likgiltighet bestraffas hårt.

I socialdemokraterna är det knappast någon som bryr sig om Stefan Löfven ligger snäppet efter Ebba Bush Thor i förtroendemätningarna. Inte så länge sedan var det Annie Lööf som var högerns maskot som skulle frälsa Sverige.

Att vara en god socialdemokrat handlar om förvaltandet av värderingar som gemenskap, förståelse, solidaritet och vänskap. Det handlar också om att våga vara ensam och se behovet av andra. Bara de riktigt ensamma behöver gemenskap.

Men vem behöver solidaritet? Ordet handlar om uppoffring och engagemang. Det handlar om liv. Om gemenskap och om äkta ensamhet. Kanske är det därför Greta Thunberg kan samla så många klimataktivister? Hon känner sig ensam i kampen om en bättre klimat.

Popgruppen Kent från Eskilstuna fångar känslan i Falska Profeter: ”Du måste kunna ensamhet. Om du vill förstå en annan människa.”

Så att bli populär på riktigt handlar om att våga vara sig själv till den graden där ensamheten lägger grunden för gemenskap. Att våga vara unik handlar inte om något som vi gör utan något som vi är.

Så jag vill uppmuntra de som någonstans gett upp om solidariteten. Ensamheten lär oss att vi är fler i samma situation. Ensamheten lär oss att identifiera oss med andra. Att känna igen oss i andra.

Så våga vara unik, men våga också söka den ensamhet som leder till gemenskap.

Fånga känslan, inte dagen.

Prolog

Visst, jag är akademiker, men jag läste på komvux innan och identifierade mig mer med de olärda än de lärda under min studietid. Jag blev också mer irriterad över de lärdas präktighet när det visade sig sakna solidaritet med de olärda.

Så några väl valda ord till de olärda. Det finns goda akademiker som kan lära den olärde vikten av kunskap. Och att ta tillvara på den. Det finns hopp.

Humanistiska ämnen tycker jag har en förmåga och ett ansvar att ta tillvara på det unika hos varandra.

Tekniken handlar bara om jakten på det senaste. Om att ersätta den grå verkligheten med så mycket vackra färger att vår hjärna blir än mer förtrollad. Men vår relation med teknikens positiva delar kan avgöra vår framtid.

AI kan programmeras till att bli klimatsmart.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.