Snedvridning och bortförklaringar är grogrund för politiskt missnöje

Arbetsförmedlingen diskuterades häromdagen i SVT Aktuellt av Eva Nordmark som tillträdde som arbetsmarknadsminister i september i år.

Osäkerheten är stor för myndigheten. Tyvärr saknas det ett perspektiv.

De långtidsarbetslösa sörjer knappast den krisartade situationen. Den stora frågan är om den besvikna gruppen hos de arbetslösa och pensionärerna blivit fler som vänder sig till sverigedemokraterna som nu accelererar i opinionen.

Istället utfrågas generaldirektören och andra experterna som kommenterar. De är många arvoderade.

Fast tilltron till Alliansen är knappast stor. FAS3 blev en återvändsgränd där arbetsgivare fick tusentals kronor för att ge arbetslösa en plats i sin verksamhet.

”Vi bara lyder” av Roland Paulsen visar hur arbetslösa hanteras som mindre värda. Vinnarna var några få.

I Almedalen i år kunde frågan om Arbetsförmedlingens vara eller inte vara diskuteras i olika seminarier. Återigen saknas ett underifrånperspektiv.

Själva idéen med att lägga ner arbetsförmedlingen handlar om kritiken att den inte förmedlar jobb. Kritiken kommer från de långtidsarbetslösa.

För många nyanlända har arbetsförmedlingen dock blivit en samlingsplats där Sverige visar sin goda sida. Det har nog retat gallfeber på sverigedemokraterna.

Att kommunerna idag ger invandrare jobb trots att de varken har koderna eller har nycklarna till kulturen ger ett bittert stänk.

Nu tror jag socialdemokraterma gör bäst i att försöka göra både och. Snedvridningen och bortförklaringar är grogrund för besvikelser även om de heter integration eller likvärdighet.

Fast nu verkar medierna också ha problem med att beskriva verkligheten. Det borde ge ökat utrymme för socialdemokraterna.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.