När den kritiska förmågan blir satt under paus

Lågaffektivt bemötande sprider sig från psykiatrins rum till skolans lokaler för att bemöta ökat oreglerat beteende i skolans värld.

Nu går det diskutera om en metod går rätt och slätt att kopiera till ett annat.

I psykiatrin finns det betydligt starkare arsenal än i skolan om något skulle gå fel: starka mediciner, mer personal, tvångsbälte och ECT.

Det är väl ingen som förordar ECT på skolbarn som inte sköter sig? Eller sättet fast dem på en säng med tvångsbälte tills de lugnar ner sig? Eller möter den djupt lidande människan med ett plastmugg med vatten och ett piller som återställer ordningen?

DN:s ledare är så upprörd att de kallar det för en sekt. En lång kritisk artikel om att psykologen Bo Hejlskov Elvén inte får en enda kritisk fråga när han föreläser.

Även Skolvärlden reagerar: ”Att använda sig av tydlighet och regler och ibland säga till en elev riktigt på skarpen har i vissa läger blivit förknippat med att du är en dålig lärare som inte har vett att bemöta dina elever korrekt.”

Vad ska man säga? Kunskaperna om lågaffektivt bemötande är utgångspunkter för att hantera fastlåsta situationer. Det handlar om att inte förlora rätten att påverka. Då genom att själv fundera på vad jag gjorde fel.

Med insikten att affekter smittar så tar relationen ett kliv framåt genom att den ansvarige har ett milt beteende.

Att Högsta Domstolen ska ta upp ärendet visar aktualiteten. Skolan är ytterst en konservativ institution som inte ändrar sig självmant. Så därför blir domen viktig.

”Kom till mig som har ett ödmjukt och milt hjärta”, sa Jesus. Samtidigt kallade han fariséerna för huggormsslyngel och driver ut köpmännen från templet.

Ett klassrum är en kedja av situationer i detaljer. Mobiltelefoner, tafsanden och utmanande hormonstinna beteenden är vanliga. Ja, de är människor.

Därför är olika kunskaper och personlig mognad inte att förakta. Vi har alla olika kartor för att hantera situationer och att sätta fast ribban borde därför inte vara svårt.

Nu har psykologen Bo Hejlskov Elvén delat med sig av sina kunskaper på en hemsida som jag länkade till i början. Så det är ingen sekt som DN hävdar när kunskaperna redovisas. Möjligtvis en högkvalitativ studie.

Just de lågaffektiva metoderna som är bra för barn är Marte Meo som sätter fokus på det positiva. Man skulle kunna säga att den kritiska förmågan blir satt under paus. Det är nästan trollkonster men visar på att den goda viljan finns där.

När den upptäcks och blir en utgångspunkt så utvecklas personen.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.