Vi måste se barnen och barnbarnen i ögonen”

Det sa Stefan Löfven till Ulf Kristersson i partiledardebatten häromdagen. Kristersson har inte gett upp frågan att så frön om splittrat samarbete i energifrågan som Sverige leder taktpinnen genom den opolitiska aktivisten Greta Thunberg.

”Ignorans” är ett flitigt ord använt av Thunberg och i Ohio använde hon begreppet ”vuxna i rummet” som myntades av Kristersson. Allt avverkades på några sekunder i det första mötet på länge mellan partiledarna. Den stora konkurrenskraften Sverige har menar Löfven är att tillverka stål utan kol.

Det finns få områden som sverigedemokraterna behärskar retoriskt som migrationspolitiken. Dessvärre är deras sämsta gren miljöpolitiken som de försöker vinna poäng i genom att sänka bensinpriset. Nåväl, klimatfrågan korsar med landsbygdsfrågan där bilen är en nödvändighet och det finns en samsyn.

Fast SD duckar i miljöpolitiken och tycker att kostnaderna skenar från 5,3 (2015) till 11,8 miljarder, skriver de i sin budget.

Miljöpartiet är de hårdaste klimatförespråkarna och har straffats av väljarna vilket inte minst märktes i det förra valet. Samtidigt med det i minnet har det haglat pingisbollar och skogar har brunnit av enorma värmetoppar.

Det är trots allt en stor skillnad att reagera och att leda.

Att ersätta olja och kol till fossilfri el och bygga fungerande laddstolpar utlovas. Dessutom har Sverige ett överskott av energi vilket räcker att försörja hela bilparken, var något Stefan Löfven nämnde.

Greta Thunberg kallar motvilligheten för ”ignorans”. Ska Sverige bli fossilfri så borde gratis el till bilparken vara ett tillräckligt starkt incitament.

Att se Stefan Löfven peta in bollen i öppet mål är en ovanlig syn. Särskilt när han nämnde att Sverige leder utvecklingen av lastbilar som drivs av el.

Fortfarande är bensin och diesel det effektivaste färdmedlet. Jämfört med el är bensin 30 gånger effektivare. I kostnader har Teknikens Värld jämfört modeller och korar bensinbilen som vinnare då värdeminskningen är stor hos elbilar, men en tre år gammal elbil på begagnatmarknaden vinner över bensinbilen. Sedan blir det fler och fler påbud från EU som väntas.

Med gratis el till bilen blir driftkostnaderna 0 kronor. Det är om vi får använda överskottet av el.