Utmaning: Solidaritet i en global tid

Konjunkturinstitutet senaste prognos visar på en avmattning i ekonomin. Inte en lågkonjunktur. Sista bilden i SVT Play såg ut så här:

Lite surt att arbetslösheten ligger på 3,5 procent i USA och vi har det dubbla. Visst, den kunde ligga på högre nivåer och vi har icke-ekonomiska värderingar som ligger som grund för vårt samhälle.

Nu diskuteras det inom socialdemokraterna om hårdare tag. På något sätt har en undantagslag gällande migration blivit permanent. En del vill mena att anhöriginvandringen är ett sätt att se mellan fingrarna, men det stora är att lagen står fast.

Det saknas däremot en retorik. ”Vi har varit naiva”, sa statsminister Stefan Löfven. Det var startskottet för hårdare tag.

Faktum är att migrationen kostar. 10 miljarder kommer avsättas för utgiftsområde 13 ”jämställdhet och nyanlända invandrares etablering”. Lägg till utgiftsområde 8 ”migration” som kostar 11,4 miljarder kronor. Lägg även till utgiftsområde 25 ”allmänna bidrag till kommuner” där det exempelvis måste byggas nya bostäder eller bekosta kommunala anställningar: 128,4 miljarder.

Vad vi ser är alltså 21,4 miljarder går till invandringen och som kompenseras oklart hur mycket i 128,4 miljarder.

Hade Sverige inte satt in stopplagen skulle vi vara i en lågkonjunktur.

Så hur ska vi se på solidaritet? Den internationella solidariteten som företräddes av Palme-gänget är bra, men en globaliserad solidaritet påminner mer i begreppsvärlden om ett världskrig där vi i Sverige måste skydda och försvara oss också.

Så vad jag tror är att det saknas begrepp för en ny tid. I den tror jag solidaritet måste få vara med som drivkraft.

Kommer med intresse följa Ylva Johansson (S) som kommer få det här som på sitt bord i EU-parlamentet. Hennes hearing går att lyssna på via Youtube.

Frågan är hur lagstiftningen kan fylla de luckor som idag saknas.

Att sätta kriminella bakom lås och bom är de flestas önskemål. Det är när kriminella kan styra vår livsmiljö som hårdare tag blir aktuella. Samtidigt är det viktigt med eldsjälar som vägrar låta det negativa vinna.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.