Ryggmärgsreflexens moral

Att ekonomiska klyftor är en verklighet är något som möter blicken dagligen. Utanför Lidl går nu tiggaren från Rumänien av sitt pass då den byts av med en ung man, en medelålders man, en gammal kvinna. Det är ytterst sällan vi ser unga unga kvinnor – och framför allt ser vi aldrig barnen.

Sedan har vi den välbärgade familjen som låter deras 16-åriga dotter strejka för klimatet. Då utanför Sveriges riksdag och på skoltid med det goda syftet att sätta klimatet högre på dagordningen. Hon går hela vägen med perfekt klingande engelska och med patos i rösten och blicken när hon ber hela världen att vakna.

Vem minns inte förra sommarens hetta? Då när afrikanska värmen drog in över landet. Onekligen visade det sig att våra skogar var dåligt förberedda för klimatförändringarna. Det brann och det brann och brann återigen.

Med värmen kom torkan och sjöarnas volymer minskade vilket oroade vattenförsörjningen för kommunerna.

Trots den ogästvänliga värmen var tiggaren kvar.

När hösten var Greta på plats med demonstration för klimatet. Då tänkte jag: ”Okej, vad kan hon göra åt det här?” Så tittar jag på Youtube (1:10:40) och får hela talet från Iowa. Så säger hon att det saknas vuxna i rummet och att de omedvetet söker sig till svar hos barnen.

Lite gulligt att hon har sin svenska skylt med sig dit. När förslaget kom att hon skulle få tala i riksdagen klubbades det snabbt bort. Trots att Sverige är hennes eget land. ”Vi måste kämpa mot ignoransen”, var hennes budskap.

Nu ligger svaret i att tillsammans så kan vi vara fullkomliga, men som individer är vi ensamma med vårt mummel.

Utanför Willys möter mig tiggaren. Det är varje någonstans där vi kan skärskåda vår mänsklighet. Men likt klimatet och tiggaren är oftast ignoransen svaret.

Det blir helt enkelt för mycket och då är ryggmärgsreflexen där och slår eller går undan.

Eller stannar. Likt Greta. Och vägrar lämna.

Kanske är det därför vi berörs.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.