Dags för ett Lex Eric?

Det oskyldiga blodbadet kan benämnas om Eric Torells död i Vasastan i Stockholm den andra augusti 2018. DN rapporterar att Stockholm Tingsrätt friar poliserna som totalt sköt 25 skott varav ett var dödande. Kulan träffade höger sida av ryggens slutande del. Det andra icke-dödande träffade axeln.

En nämndeman tyckte att våldet var ”uppenbart oförsvarbart. Rådsmannen Erik Lindberg tycker inte att våldet varit uppenbart oförsvarligt. Istället är situationen en tragedi men inget tjänstefel.

I vågskålen läggs också att poliserna var oerfarna och inbillade sig det värsta tänkbara att gärningsmannen var beväpnad.

Nu tog polisens ansvarsnämnd bladet ur munnen och meddelade tingsrätten att ingen av poliserna förlorar sin anställning oavsett dom.

Kanske är det på sin plats med en ”lex Eric”? Först med tanke på den mediala uppmärksamheten. För det andra med tanke på inget yrkesutövande går utan fel och ibland grova fel. För det tredje att poliskåren också behöver lära sig utifrån sin negativa erfarenheter .

Om det är kunskaper eller insikter som saknas eller policys som behöver justeras följer en naturlig gång. Men om en oskyldig människa dödas är det värt mycket mer.

Även Erics mamma uttrycker liknande: ”Jag går inte in i den här processen och tänker att det är en kamp mot polisen, att de ska straffas. Jag vill bara att skuldfrågan ska redas ut så att de fel som begicks aldrig begås igen.”

Kontexten? Sverige ligger på femte plats gällande skjutningar. Våldet har onekligen ökat och polisen hamnar i liknande situationer dagligen.

Jämför gärna med Lex Maria och Lex Sarah.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.