När förorten blöder av missförstånd och hat

DN skriver om en ettåring som fick narkos när hon hade en astmaattack. De får kritik av IVO för att inte kontrollera astma i registret trots att de gett en blankett till föräldrarna som inte förstod svenska och dessutom hade de en (lekmannamässig) tolk med sig.

Nu verkade medicinerna vara slut vilket tvingades föräldrarna söka sjukvård.

Vad ska man säga? Nu tror jag IVO har rätt att kritisera vården. Även Björn Andersson, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset upprättade en Lex Maria-anmälan.

Sedan säger han att ”det handlar om processer och inte om personer” och att riskerna har minimerats med ett nytt datasystem för journaler plus att rutiner stärkts kring tolkningar.

Vad kan då samhället göra bättre?

Att kvinnor som anländer till Sverige obligatoriskt måste lära sig språket. Det ställer krav på männen som vill stanna kvar i Sverige att ge deras fruar tillåtelse att lära sig språket.

Annars blir hemmet lätt ett etniskt isolerad ö för föräldrar som inte lär sig språket.

En annan aspekt som är viktig är att ge arbete till männen. En del vägrar ta emot hjälp av socialtjänsten, vilket gör att deras barn inte får samma levnadsstandard som är normalt för svenska barn.

Hederskulturen leder alltså till barnfattigdom. Det blir en ensidig manlig god stämning där de får vad de vill ha och kan styra och ställa över kvinnor och barn.

Därför är det viktigt att papporna lär sig att sätta barnen i centrum. Även det borde vara ett krav för dem som kommer till Sverige.

Själv tror jag dödsskjutningar och fördjupad kriminalitet handlar om en hederskultur som löper amok. Det blir liksom ett lock för socialtjänsten att gripa in i tid.

För varför ska de vilja ändra på sig? För ökad jämlikhet? Vad får de i utbyte?

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.