Följer medierna i Sverige samma utveckling som i USA?

Lyssnar på Unfreedom of the Press av Mark R Levin som handlar om synen på journalism och objektiviteten som mål. Författaren menar att i Trump-eran har det blivit viktigare för medierna att vara anti-Trump som är en politisk ståndpunkt och knappast fokuserad på medborgarna.

Här synar författaren demokraternas rekryteringar från New York Times, CNN, Chicago Tribune, Washington Post, CBS, Time Magazine. Familjeband fanns till ABC News, CNN, Wall Street Journal och MSN.

Att kunna lägga band sin egen politiska ideologi anses inte längre vara ett mål. Att Trump attackerat media är därför logiskt efter de varit övervägande negativa. Jämfört med Fox var endast 52 procent negativa.

New Yorker, CNN, New York Times har bojkottat Fox News för att de inte varit övervägande negativa mot Trump.

Att medierna i Sverige följer samma rörelser som i USA låter jag bli osagt, men likheter finns.

Att journalister går över till politiken är något vi är vana med i Sverige. Från SVT finns både en mängd miljöpartister och kristdemokraten. Från SvD har flera börjat jobba både åt kristdemokraterna och moderaterna. Från DN finns liberaler och miljöpartister.

I s-märkta Aktuellt i Politiken #35 menar Anne-Maria Lindgren att åsikter har fått ersätta insikter i våldet som håller på att eskalera i förorterna och städerna.

Ta bara Linköping som exempel där de fått uppleva två detonerade bomber. Eller den gravida mamman som blev skjuten i huvudet i Skåne. Usch, det blev kaosartat och blodigt. Något som även färgat av sig på polisen.

Från vänstern och socialdemokraternas håll har det funnits en rädsla att bygga på främlingsfientlighet och fördomar när det kommit till det som är kriminellt fel. Från högern och moderaternas håll har det varit svårt att skönja de sociala faktorerna i gängkriminaliteten.

Var finns objektiviteten i det här? Det finns tungt kriminella som insett att deras chanser till ett normalt liv har uteslutit. Ett och annat mord och ett utbränt socialt kapital ger ovanlig mörkersyn: De har som främsta uppgift att instill fear, alltså injaga rädsla i sin omgivning.

Tatueringar på kroppen och på känsliga och synliga ställen som ögonlock och nacke är inget ovanligt.

Just den här sortens förhärdad och predestinerad kriminalitet är något som tillåtits växa fram. Gårdagens komiska gränssnitt är tanterna som går med sina förvuxna barn med 666 på ryggen. Idag står det King med stora bokstäver på nacken.

Grymheterna imiteras av barn som återspeglar föräldrarnas åsikter. Det märks tydligast i förskolan.

Att åsikter och upplevelser går hand i hand i minst sagt märkliga kombinationer är en strategi för att synas och bli sedd. Det är nästan så man glömmer bort att andas…

På samma sätt lever vi själva. Starka åsikter inom ramen där vi är oss själva. Då istället för att arbeta fram insikter och känslorus – så fylls själens stora hål igen med upprepande åsikter.

Att intressen styr aktivism är också vanligt. Här sammanfaller Anne-Maria Lindgren och Mark L Levin åsikter om faktaresistens. Det gäller i synnerhet borglighetens privatiseringar. De brukar då svara med att problematisera förorten.

Vad händer om socialdemokraterna lyckas med sin hemläxa med att skapa fred i förorten? Då kanske vi kan förvänta oss att liknande översyn sker inom privatiseringen?