I himlen bär ingen slöja

Är slöja kvinnoförtryck? Ämnet återkommer och senast när Ulf Kristersson föreslog slöjförbud i förskola och grundskola.

På femtiotalet var det förbjudet för kvinnor att ha utsläppt hår i frikyrkorna. Även Paulus förespråkar att kvinnor ska ha slöja för att visa respekt. Det stora då var att männen fick vara barhuvade.

Såsom en slöja är en doktorsavhandling av Elisabeth Hallgren Sjöberg och berör den kristna slöjan i svensk kontext (2013).

SvD har även skrivit en mer lättillgänglig artikel som handlar om kristna och sekulariserade samhällsvinst som blåst. Att kvinnans hår har en erotiskt laddning är en urgammal föreställning.

Men när barn är barn är de fria från vuxenvärlden. För vissa kulturer finns inget begrepp för barn. De är helt enkelt små vuxna och ska behandlas som sådant. Det finns heller inget begrepp för lek.

Mer bra och dålig stämning.

I takt med att vi lever längre så ökar tiden för barnåren. Vi är barn fram till 18 års ålder. Könsmognaden kommer när den kommer och lagstiftningen har satt en gräns vid 15 års ålder. Gränsen är främst satt för att äldre ska akta sig för yngre.

För mig kommer nog slöja alltid vara förtryck. Det är knutet till respekt och heder på något sätt. Det grundar sig på en religiös tolkning vilket skiljer sig från den sekulära, fria.

De flesta vill ha en sekulär tolkning. Ett paradis på jorden: för i himlen bär ingen slöja. Ett gott samhälle.

Så det sekulära samhället och himlen har mycket gemensamt: frihet från begäret. Kanske är det därför paradiset upphör en stund då jorden blivit god nog?

Men jag tycker det är tragiskt när det saknas begrepp för barndomen. Att behandla barn som vuxna är att tvinga sig på våra föreställningar på barnen istället för att via leken kommunicera strukturer och en begreppsvärld till barnen på deras villkor.

Sedan ska vi inte tolka barns nyfikenhet på sexualitet som vuxet. Då skulle de helt enkelt inte bo hemma.

Det är viktigt att skapa en positiv upplevelse av sin egen sexualitet. En äkta upplevelse där närhet och förtroende byggs upp. På något sätt försvinner de här begreppen eller avsaknaden av dem är gigantisk stor nät diskussionen av slöjan kommer på tal.

Att barnen ska hedra sin far och mor kan vara svårt att realisera. Det gäller att göra dem stolta. Fast det borde stå ”du far eller mor lek med ditt barn”. Fast det står också i Ords 8:30: ””då fostrades jag såsom ett barn hos honom, då hade jag dag efter dag min lust och min lek inför hans ansikte beständigt;”

Så här förvisas inte lusten och leken.

Är inte livet en ständig avvägning? Det gäller att fånga det äkta, innerliga, intima och vackra och sköra.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.