De kriminella och civilas skilsmässa

Någon skjuter med automateld ner två män på Alphyddevägen i Nacka. Google Maps visar att det är ett renoverat miljonprogramsområde som inrymmer många människor som bor på samma plats vilket förhindrar att grannarna känner varandra.

Oklart är vilka som sköts även om området avslöjar möjliga alternativ. Enligt kriminologen Sven Granath är utgången dödligare med automateld än pistoler, enligt DN.

Från 2016 har polisen i Stockholm blivit bättre på att klara upp skjutningarna. Uppskattningsvis 1 av 4 skjutningar blir uppklarade idag och betecknas som uppgörelser i den kriminella världen.

Även automateld användes i Råcksta i Vällingby där en 18-årig kvinna avled. Det var förra veckan på onsdagen vilket DN rapporterade om. Även det var ett kriminellt nätverk.

Polisen har idag kartlagt de kriminella nätverken som är omkring 50. De kan beslagta vapen, öka sin närvaro bland gängen som oftast redan är kända.

Är den kriminella karaktären svår att bända tillbaka till ett civilt liv? Här har kommuner idag psykologiska resurser att hantera våld i hemmet men även våld i gäng. Något som saknades på 80-talet.

Med tanke på att fler döms behöver fängelserna bli fler. Varför inte använda det som ett sätt att motverka urbaniseringen? Att geografiskt omplacera kriminella är nog inget nytt, men Norrland skulle användas mer flitigt kan tyckas för nybyggnationer.

Varför inte släppa in privata aktörer?

I Stenkulla var polisen på besök två gånger. Knarkhandeln har pågått i decennier och skördat tonåringar som gått rakt i fällan. ”Måste vi flytta”, frågade en granne från Aleppo mig häromdagen. ”Nej”, svarade jag och sa att polisen känt till det länge. De gjorde ett ganska stort narkotikabeslag värt stora summor.

Just att vanliga fängelser som Arnö-anstalten används som häkten är ett tecken på att samhället ser hårdare på kriminellas verksamhet.

Narkotikabrott handlar oftast om tryggheten i ett område och klaras de upp blir det tryggare.

Jaja, vi går också in i nya tider. Nu från hårt till mjukt.

Mer personligt beskrivande och ner med fasaderna.

En nyfött barn vid namn Tiger gick bort i cancer. Engagemanget kring barnet fick barnfamiljen att skiljas, byta jobb och gå i terapi, skriver Aftonbladet.

DN hade häromdagen också en stark personlig berättelse. Om en pappa som fick regelbundna epileptiska anfall. Lidandet kändes outhärdligt men paret höll ihop i tolv år.

”Nöd och lust” heter det ju. Finns det egentligen några självklara relationer? Nog för att vi alla har fått se fungerande, äkta och harmoniska relationer men alla har sin ryggsäck. Själv känner jag ett par där båda kommer från otrygga föräldrabakgrunder och nu lever ett stabilt familjeliv.

Fördelen med stabila barn är att föräldrarna har tid att utveckla en moralisk kompass hos sina barn. En känsla för samvete och rättvisa. För att det ska fungera måste det vara positivt.

Ett kärleksfullt samvete är viktigt. Likaså att hålla fast vid rättvisan och ta de strider som är viktigast.

Vad är egentligen rättvisa? Det handlar nog om att veta om vad som har hänt. Om att döma det som är grovt fel. Varna och förlåta. Oftast även försonas med sig själv eftersom möjligheten att få insyn är positivt.

Gränsen mellan rätt och fel är oftast skarp där samvetet styr och självkänslan lider. Men mellan positivt och negativt är gränsen mer styrd av instinkten.

Jaja, det var några tankar för idag.

Själv tror jag att det är viktigt att ha positiva upplevelser som fungerar som en slags bank i en relation. Om den relationsbanken är full när krisen kommer så blir den inte så jobbig. Det finns förtroende att ta ut hela vägen.

Om däremot en relation saknar äkta positiva upplevelser eller få sådana så brakar den samman. Förtroendet brister.

Rekommenderar Mindhunter på Netflix. Lite annorlunda, men beskriver två sidor av verkligheten som behövs. En mer lite säljande karaktär och en mer lyssnande och svårtolkad sådan, men båda är sig själva med sina avgränsningar.

Ja, det är nog ett svårare intellektuellt arbete att se och förutspå inre strukturer. Men att våga vara intim handlar om att våga bli missuppfattad, men sårbar?

Med omtankens hjälp går det att vara nära. Förtroendet skapas i intimiteten.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.