Vad händer med den psykiatriska vården?

Det är svårt att låta bli att kommentera Uppdrag Gransknings skildring av Marika. Utan direkta vinklingar så beskrivs den psykiska sjukdomen som ett gissel som håller henne upptagen med den dygnet runt. Någonstans finns en vilja att kämpa vidare trots motgångar.

Problemet ligger i nedrustningen av den psykiatriska vården, vilket Uppdrag Granskning poängterar. Själv har jag träffat personerna bakom det samhälleliga beslutet att låta dem bo i det vanliga bostadsbeståndet. Då på socialhögskolan i Göteborg.

Någonstans kryssat vi andra bland dessa människor. Vanligtvis utvecklar en individ en psykisk sjukdom utifrån en obenägenhet att hantera inre känslor. De får ingen slut utan återkommer i ofrivillig styrka i perioder. De förblir sköra på ett sätt att de kräver särskild vård.

Samtidigt är de starka och kan bidra till samhället. Problemet ligger någonstans i återhämtningsprocessen. Krafterna återvänder saktare. Eller inte alls. Eller efter lång tid.

Oförmågan att städa, sköta den personliga hygienen och sluta hantera den psykiska sjukdomen med destruktiva medel som mer kompenserar och bidrar till en negativ utveckling. Plus att det saknas helt eller delvis ekonomisk planering. Lägg till att det blir en identitet.

Det finns ju en gråzon här också.

Hur individer reagerar enskilt till en diagnos är också viktigt att ta i beaktande.

Hur framtidens psykiatriska vård ska se ut kommer nog att kräva att psykiatrin och socialtjänsten samarbetar med varandra. Detsamma gäller äldre och andra. På sina håll har det påbörjats ett försiktigt samarbete.

Socialdemokraterna samarbetar med det lokala partiet Vård för pengar vars syfte är som det låter. Synen på politik är att det är ett nödvändigt ont. Landstinget Sörmland som numer heter region Sörmland har gått igenom en nödvändig process för att skala bort mindre relevant verksamhet.

Kritiken mot girigheten av skattebetalarnas pengar har varit stark i Nyköping och även Oxelösund. Det har börjat sprida sig till Eskilstuna också.

Med patienten i fokus blir vården bättre. Det är viktigt att vården har rätt fokus. Det här är en hjärtefråga.

Vän av ordning kommer nog säga att det inte räcker. Därför blir en utvecklad psykiatrisk vård en viktig fråga att arbeta med i riksdag och regering.

Idyllen vore att det finns särskilda platser med tillgång till personal som kan bedöma adekvat långtidsbehandling. Det är väl ett önskemål värt att beakta.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.