Att våga vara kritisk

”Vi har varit naiva” är det moderna sättet att göra en kovändning från en annars politisk korrekt tillvaro. Idag är det knappt någon som reagerar när prognoserna visar på stort misslyckande.

Bostadskrisen är ett faktum. Blockuthyrningar som vanligtvis socialtjänsten har möjlighet att få av de kommunala bostadsbolagen. Nu har privata bostadsbolag fått samma möjlighet: Hyrorna skenar naturligtvis på attraktiva områden men det beror på att lönerna är höga hos hyresgästerna. Läs mer på Hem & Hyra.

Likvärdigheten har övergetts för länge sedan. Bankerna är nya aktörer på bostadsmarknaden. Mäklarna utgår från närheten till Stockholm och kommunen tjänar på att det flyttar in skattebetalare vilket gör det möjligt att finansiera fler byggen.

Vad hade hänt om vi varit kvar i det gamla kommunistiska systemet? Jo, vi hade haft fler miljonprogramsområden med misär. Mycket av komplexet i miljonprogramsområden är att ingen vågar känna ansvar. När ingen förälder vågar vara kritisk så kastar de nyanlända barnen skräp direkt på backen utan att vara stolta över området de bor i.

De börjar även att plocka grejer från cykelställen. Allt av synligt värde plockas bort vilket gör att den sociala samvaron med att vara ute på gården handlar om att våga se konsekvenserna i framtiden.

Papporna träffas och röker på gården. Det gäller främst några från Syrien. Här finns en hederskultur, fattigdom och religion. Eller öppen psykisk ohälsa där barn inte får stöd. Varför? För att de är muslimer?

Nja, det finns en hedersrelaterad stolthet också att inte ta emot hjälp. Misstänksamheten mot myndigheter är monumental. Särskilt de sunniter från Syrien som Assad-regimen har slaktat, gasat, jagat iväg och halvt traumatiserat.

Lyckligtvis finns det en tro på godheten. I mötet med andra. Trots inkompetensen och den begynnande känslan av radikalisering. Ja, den gror när misstänksamheten växer.

Hoppet är det sista som överger en människa. Misstänksamhet är inget att leka med. Ytterst skadar det här barnen och trots den totala inkompetensen – först en handlingsförlamad pappa och därefter en förtryckt mamma – så måste vi våga se.

Nu går det att med ekonomins hjälp att förbättra och skapa mer frihet. I vissa lägen är det radikaliseringen som styr. Då finns det andra mer osynliga syrier som mer påminner om pöbelns vänner. De ger inte de radikala en andra chans efter den bittra erfarenheten att ha förlorat sitt eget land och varit naiva inför terrorism.

En rimlig slutsats här är att de håller sig själva i schack.

Så, det här med att genom olika kulturella projekt styra om utvecklingen är viktigt när det gäller förebyggande av gängkriminalitet.

Samtidigt är det viktigt med nytänkande. De sociala ingenjörernas tid är här. Fast i modern tappning.

Tänk lite till.

Har vi verkligen råd med ett nytt ISIS?

Vad var det den kritiska tonen mot de ISIS-anhängare som fick komma hem? Jo, att då kommer de begå bombdåd här istället. Vad hände? Jo, precis vad kritikerna sade.

Fast allmänheten får inte veta identiteten.

Grejen är att SD-folket tar reda på det själva. Det är ju själva idéen bakom Nya Tider. Sedan sprider de domarna via nätet. Så de enda som inte vet är helt enkelt de som inte haft orken att googla med rätt sökord.

Så där sitter jag på gården med två rökande araber som emellanåt pratar arabiska. Är de farliga? Nej, verkligen inte. En har bott i USA och jobbat med CAD i Syrien och en jobbar åt socialtjänsten och känner till varenda problem hos svenskarna. Fast det är hans fru som är känd för radikalisering. Likaså den andra.

Barnen är utåt sett skötsamma men ”språket” är orsaken till att förskolan fått erfara mycket våld från en av de yngre pojkarna. ”Varför har ni inte sagt något till mig?” sa pappan till mig.

Återigen visar det sig att när problemen dyker upp så finns villigheten att lära.

Nu uppskattar jag verkligen samtalen. Fast helt lätt är det inte att kryssa i hedersrelaterad logik. För mig känns hedersrelaterad logik så personligt ansvarslös.

Mer som en hierarkisk position som vaktas, men som för barnen upplevs fyrkantig. Själv checkar jag det mesta mot kommunikationsrikedomen i Marte Meo.

Det smått paradoxala med kritiken mot socialdemokraterna är att när det väl gäller så litar svenska folket på oss. Det är verkligen vår fråga – och våra väljare – vår framtid.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.