50 miljarder

Försvarsfrågan engagerar. En bankskatt ska bidra till miljardsatsningar på försvaret. ”Det är en del av januariavtalet”, säger finansminister Magdalena Andersson på presskonferensen i Rosenbad. ”Klyftorna har ökat i det svenska samhället”, säger försvarsminister Peter Hultqvist och ”vilket svenska folket är väl medvetet om”. 

Försvarsanslaget har varit en del av budgetförhandlingarna och inte en separat budget, vilket skedde under förra regeringen, säger finansministern. 

Varför ska bankerna betala? Det bakomliggande motivet är att den svenska ekonomin är stram just nu då finansiering av den stora migrationsvågen från 2015 ska verkställas i kommunerna.  

År 2021 får försvaret 64 miljarder enligt M-KD-budget som riksdagen antagit. Nivån ökar med 20 miljarder till 84 miljarder 2025. (69 miljarder 2022, 74 miljarder 2023, 79 miljarder 2024 och 84 miljarder 2025. )

Socialdemokraterna har helhetssyn gällande försvarsfrågan. Här är riktlinjerna: Stärka totalförsvaret, öka den militära operativa förmågan i förbanden, trygga tillgång till personal, stärka det nordiska totalförsvarets styrka och samarbete i Östersjön.

Även Nordea fick en känga av finansminister Magdalena Andersson som menade att alla banker ska betala oavsett vart deras huvudkontor ligger. 

Nu gäller bankskatten endast 5 miljarder. Resterande 15 miljarder har inte redovisats men finansministern återkommer med det. 

Det finns nog inget annat att säga att utvecklingen är positiv för försvarsmakten. 

Följt via DN

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.