63000 blir mobbade i skolan varje dag

Jaha, då har jag laddat ner UR Play från Appstore och tittade nyfiket på underhållet. Så fastnar jag på ”Det handlar om dig” av Musse Hasselvall.

Första jag tänker på Musse är att brasiliansk kampsport där man brottas är inget för mig. Det är också en rätt så häftig process han gått igenom rent idrottsmässigt.

Nu trodde jag aldrig att innehållet skulle bli så rakt på sak. Om att träffa mobbare som mobbade i samma program. Brr.

Samtidigt är det viktigt att lärare ser och agerar när det förekommer utfrysning av elever. Särskilt när det finns en prejudicerande dom i ärendet.

Nytt är ju även social kontroll av så kallade moralpoliser som bevakar sina att sina kvinnliga landsmän inte avviker från de gemensamma religiösa symbolerna.

Nu har vi alla varit barn. Varit utsatta och hittat överlevnadsstrategier och ibland även nosat på att själva vara mobbare och gjort våra val.

Det viktiga här är att fokusera på lösningen än på problemen tycker professor i psykologi i programmet. Det håller jag med om.

Även professor i pedagogik tycker att när man blir bortvald handlar om mobbning. Det är svårare att hålla med om, men det ligger något i det. Det känns då som ingen tycker om mig. Eller ingen bryr sig.

Men att 63 000 varje dag blir mobbade i skolan går att härleda till hets av olika slag men även till självmord och lusten att slippa förövarna.

Det bästa greppet tror jag är att våga ta på sig ett inre ledarskap. Att fokusera på de positiva situationerna i relationen för att få den att växa. Ofta kokar det här ner till att föräldrar inte styrker sina barn.

Men oj, vad jag fått tjata om ”inget våld” för min fyraåriga dotter. Ibland blivit rosenrasande när något kastats eller annat som liknar våld.

”Ett enda slag räcker för att något går sönder i en människa” har jag sagt. Så på så sätt är vi alla porslinsdockor.

Men att lära ett barn att den inte alltid får vad den vill är viktigt. En skopa ödmjukhet till livet har aldrig skadat.