Om rätten att bli bortglömd när vilken som helst handling duger

PRIDE. Det senare säger porrstjärnan Puma Swede till Malou efter tio som numera finns på Youtube. Hur man jobbar beskriver hon som ”shit, shower and shave”. Det skrivs under ett avtal mellan parterna och så kommer de som spelar akten överens om vad de inte tycker om.

Porraktörerna har en nej-lista och där kan aktörerna ställa krav på hetero- och homo, personkemi och illa lukt. Nu har Puma skrivit en bok om sina speciella situation:

Swede Puma beskriver även att hon visar upp ett läkarutlåtande som förtydligar att hon inte bär några sjukdomar inför sin motspelare. Sedan tar Malou och försöker exemplifiera ännu mer, så säger Puma något som fått mig att sätta tankarna i rörelse: ”I några filmer funkar vilken handling som helst i stort sett” (ca 5:30 in i avsnittet).

Hon har tidigare i avtalet avsagt sig rätten till upphovet oavsett vilket media det spelas in i. Så tack och lov för GDRP som återför kontrollen över sin egen bild och material på nätet. Eller? Det tål en fördjupning vid ett annat tillfälle och samtal med kommunens jurist om den prekära situationen.


GDRP säger att företag kan tvingas ta bort publicistiskt material på nätet. Det gäller särskilt handlingar som barn (0-18 år). Sedan skriver EU-sajten med uppgift att informera medborgarna: ”Om du inte är en offentlig person och ditt intresse av att få informationen borttagen väger tyngre än allmänhetens intresse av att ha tillgång till informationen, måste sökmotorn ta bort länkar till webbplatser som innehåller ditt namn och efternamn från resultaten.”

Då handlar det om ”rätten att bli bortglömd”.

Hur som helst så handlade kvällen Rapport kl.19.30 om att ”porr gör en impotent”. Nu är det inte bara ens kvinnosyn som tar skada utan även lusten försämras till impotens enligt Expressen. De i tur hänvisad till Independent som har rådfrågat Andrew Smiler som hänvisar till att sexuella beteenden sätter djupa spår senare i utvecklingen när tonårslivets säck ska knytas.

En person skriver öppenhjärtigt på Familjeliv.

Själv tror jag visuell sex har fått för stort utrymme genom nätet. Ja, det har ohämmat fått för stor plats och i filmens värld duger vilken handling som helst i stort sett för att låna Pumas ord. Den attityden har satt djupa spår i samhället som nu vänder sig bort från den.


Sedan så får sex en annan innebörd när det kommer ett barn till världen. Det kändes som hela universum började cirkla kring det här nya livet. Det har fortsatt och jag hör i vardagsrummet: ”Det är sista avsnittet nu”.

Det är tredje gången hon ser på Sommarskuggan nr.4 idag. Tack och lov finns syntolkningar där ”benämning” används för beskriva kontexten.

Det känns som en annorlunda värld att utrusta sitt barn med förnuft och balanserad känsla. Förhoppningsvis är syntesen mellan ytterligheterna färdig om sisådär 8-10 år.

Min känsla säger mig att man inte väljer sina barns framtid utan det är den man är. Det lägger stort ansvar för mig att välja rätt som förälder.


Samtidigt är sökandet efter normer rätt så påtagligt i samhället.

”Ett glas eller två” är normen för alkohol. Fast några normativa likheter till sex är svårt att dra för rådgivare.

Sexuell nykterhet är målet för de med svåra missbruk, trasig barndom och dysfunktionell bakgrund.


Jaja, nu kvittar jag ut.

Störst av allt är kärleken. Då med folkgruppen Klädur.

Plus:

En gaffel kort med Henrik Dorsin.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.