Hur ska vi ta hand om nyanlända?

I DN som jag valt att prenumera på efter rättegången mot ASAP Rocky har skrivit en rätt så annorlunda artikel om migration. Här lyser Nykvarnspartiet tankar upp på riksnivå, där vård- och omsorgschefen M. P. Lövkvist säger att ”allt hänger ihop. Om vi kickar ut de nyanlända efter två år är allt bortkastat. Vi gör det här på riktigt.”

Nykvarn har spridit ut sina nyanlända i bostadsbeståndet och köpt villor till flerbarnsfamiljer och dessutom hållit sig under budget. 24 har de tagit emot och 34 har flyttat ut. Av alltså 57 stycken valde 24 stanna kvar. Det är alltså mindre än hälften.

Något att konstatera:

Nu är barnfamiljer populära.

Ensamkommande barn kräver mycket av samhällets resurser för att stabiliseras. De saknar egna föräldrar och de representativa föräldrar som de får ger förmodligen upp sin fostran eller så brister det någonstans.


Tänk om Bryngelstorp i Nyköping som saknar personer över 80 år och troligtvis nyanlända instabila personer fick ta lite socialt ansvar? Nej, istället placeras de i Stenkulla eller så flyttar de själva till Brandkärr där de kan odla sin egen kultur och språk.


En lista som målar hälsoklyftorna rakt upp och ner presenteras på SN.

Medianinkomsten ligger på ca 250 000 kr i Stenkulla och i Malmbryggshage är det 776 000 kr. SN-journalisten A. Clemens frågar en förälder hur barn påverkas som växer upp i ett område som Malmbryggshagen, jämfört med grannstadsdelen Stenkulla.

Möjligheterna är helt klart fler i de rikare områdena. Finare, tja, det är en smaksak. Tryggare, tja, om man sorterar kraftigt så går det välja mellan mer eller mindre stabila personer. Tänk Nykvarn.


Fördelen med det nya sättet att bedöma är att samhällskostnaderna blir mindre och att det är lättare för omgivningen att vara behjälpliga. Rättvisa blir också skipad istället för kategorisk summering.


Exempelvis är de från Centralafrika väldigt marginaliserade. Deras tilltro till myndigheter är låg. Ja, lyckligtvis blev ASAP Rocky friad, vilket visar på inre styrka hos tingsrätten i Stockholm.

Så Sverige kan bli bättre. Vi kan alla bli bättre. Ensamma klarar ingen att vara fullkomlig, men tillsammans är vi starka.

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.