Krigsdrabbade barns önskningar är också mina

Onekligen är det största som hänt är att Storbritannien har valt en ny premiärminister. En engelsk vän frågade mig: Vad känner du till om oss? Mitt svar var att jag följer politiken mer än den engelska fotbollen.

Visst, världen börjar se efter med nya ledare. Tories tröttnade på Theresa May som försökte rädda Storbritannien från en ekonomisk kris om de valde ett hårt avträde från EU. Folkomröstningen sade ju att Storbritannien skulle lämna EU med dess stora problem med arbetskraftinvandring där lågavlönade arbetar sida vid sida med välavlönade trots att lika lön för lika arbete borde vara normgivande.

Även transportsektorn är i svenska mått fullständigt anfrätt av låga löner. Näthandel och paket som kommer till närmsta mataffär har tilltagit. Märkligt sett är köp från USA betydligt tuffare beskattade än varor från Kina. Den som först valde att göra en politisk fråga om ämnet var Donald Trump.

I Sverige har det rått tystnad. Fackföreningen Transports klagomål når inte högt. För butiksägare som fått stänga sin verksamhet är nya köpmönster ett hårt slag. Samtidigt måste de anpassa sin verksamhet till nya tider med en hemsida som erbjuder varor till försäljning. Det ska vara lätt att köpa, säkerheten måste vara på topp, betalningsalternativen ska vara fler. Betala allt, inget nu men om tre månader, en bråkdel i 36 månader eller den summa du själv önskar.

Det är få butiker som har en sådan form av betalningssystem.

En annan sak som passar vår kultur är att varan är omsluten i trista kartonger eller plast som inte avslöjar. Det går bara mäta varans betydelse genom allvaret eller förväntan som finns i ansiktet hos den som köpt den. Om stegen hem för att öppna paketet är snabba eller långsamma.

Ja, våra köpvanor har blivit anonymiserade eller paradoxalt chockerande öppna. Som när Ica Maxi börjar sälja 65 tums TV-apparater. Då gäller det ha en bil som motsvarar storleken. Men knappt någon reagerar när en mataffär säljer både kläder, elektronik och mat eller jord.

Mycket handlar om våra förväntningar. Den dagen då Ica Maxi börjar sälja cyklar kommer jag nog bli förvånad. De flesta förbereder sig för en lista med matvaror, men det blev både det ena och det andra som följde med. Min mor sa till mig: Mina träningsstrumpor är köpta på Ica Maxi.

Vid sidan av den nya konsumtionen finns det några som inte följer trenden. De finns bland våra egna som hos nya svenskar.

I Nyköping får flyktingar från Syrien var tredje månad frågan från kommunen om de behöver något särskilt. Det tycker en syrisk familj är pinsamt eftersom pappan förstår att andra inte får samma förmåner. Trots att han behöver stödet, åtminstone för barnens skull, så tackar han nej. Han undrar om jag är socialist. Nej, jag är socialdemokrat, svarar jag.

Kriget har onekligen satt djupa spår i själen. ”Vi flydde med barnen i famnen. Tror du att de tog skada av det?” ”Barn ser men de förstår inte allt. Vissa saker glömmer de helt” säger jag och förklarar att vår fyraåring inte minns när hon var tre. ”Men de har fragment kvar” svarar han. ”Ja”, svarar jag och sedan tystnar vi båda.

Kanske det inte spelar någon roll vem som styr så länge det är tryggt för barnen. Att de där plågsamma fragmenten av krigets villkor inte väger så tungt i barnens sinnen.

Så när jag träffade barnen dagen efter satte jag bredvid dem. ”Det är du som håller på med gaming” frågar en ny. Ja, svarar jag. Så frågar de om mina AirPods och jag berättar historien om min mor som älskar prata i telefon. ”Min mamma pratar mycket i telefon” säger en av dem. ”Men jag hatar det själv”. ”Precis, svarar jag och förklarar anledningen till varför jag köpte AirPods. Så förlorar de sig i igen i samtal om gamingprylar.

”Jag har ett extra gaming tangentbord” säger jag. ”Ni kan få den.” Den här gången arrangerar vi så de kan få den utan att pappan vet om. Så försöker de förklara varför jag inte ska säga något. ”Jag vet” svarar jag. ”Lovar”.

Så lovar jag mig innerligt att aldrig förebrå mig själv för att hjälpa barn som har varit med om svåra händelser. Deras önskningar om en bättre värld är mina också.

Tips

Läs gärna ”fem orsaker till att Sverige är bäst på att sysselsätta invandrare” (YLE).

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.