Det lyssnande samhället

Det är nog inte lätt att arbeta som polis idag när det finns så mycket grovt våld med automatvapen som florerar bland gängkriminella. Lite trist är att barntäta Sollentuna har förvandlats till en Vilda Västermiljö.

Vad handlar gängkriminaliteten om? Vad är det för uppgörelser som ligger till grund för dödandet? Varför ses dödandet som enda utvägen när konflikter eskalerar?

Det handlar alltså om invandrare som blivit kriminella och som inte ser någon annan utväg än att slakta och förgöra?

För mig låter det som en schablon. Å andra sidan är det resultatet av en kulturkrock som speglar verkligheten.

Okej, vapen kommer lättare in i Sverige på grund av att granskningen i tullen är för svag. Borde de inte kunna läsa av lite bättre? Och varför ingriper de inte?

Gårdagen går till de mörka dagarna i Stockholm.

I Nyköping har det varit lugnt. Om möjligt har moderaterna kritiserar centern som samarbetar med socialdemokraterna och miljöpartiet för att åka till Almedalen. Det är ju mer kritik som faller Stefan Löfven på läppen.

Fast lokalt här i Nyköping har det aldrig varit populärt att åka till Almedalen. Istället arrangeras det stadsfester med inslag av mat från olika kontinenter, debatter och annat.

Inte ens i Brandkärr är det särskilt stökigt. De har nog de bästa lekplatserna. Sedan har Nyköpingshem satsat en hel del på renoveringar av området. I stort sett har de som vill jobba jobb. Insatser har riktats mot somaliska kvinnor som får arbeta i kommunal regi.

Fast det går inte snabbt. En del får vänta länge. Särskilt hårt drabbar det här unga män. Lyckligtvis är imamerna i stan kloka nog att inte förespråka våld. Flera ensamkommande har fått ett hem i moskén, vilket naturligtvis är värdefullt och känsligt.

Det här beror naturligtvis på den demokratiska viljan. Socialdemokraterna med miljöpartiet har flera medlemmar som bor i Brandkärr och har verksamhet där.

Det är smått tragiskt när en kommun förlorar kontakten med sina medborgare. När de slutar hoppas och tro på framtiden – hur svår den är idag går det alltid vända på utvecklingen.

Här måste vi våga tro på att utbildning är utveckling. Men också att familjerna i de här miljöerna vågar ta sitt föräldraskap på största allvar och uppoffra sig för barnens skull.

Även Svenska kyrkan har en grupp ensamkommande som de tar hand om. Att söka och finna livets svar i en tro är enormt viktigt när upplevelsen av att samhällets resurser har svikit. Att finna en tro handlar ju om att hitta en övertygande struktur som bär även när samhället inte är starkt.

Problemen skjuts visserligen upp, men det ger möjlighet för samhället att rikta om sina resurser och komma tillbaka när en naturlig möjlighet uppstår för att åtgärda något som det tidigare saknades resurser till.