Tjernobyl – hur god är vår beredskap?

Chernobyl har tornat upp och blivit den högst rankade mini-serien på IMbD med 9.6 i betyg från HBO. Med endast fem avsnitt beskriver mini-serien händelseförloppet i Chernobyl eller Tjernobyl den 26 april 1986. Det är knappt två månader efter att Olof Palme blev skjuten.

SVT har öppnat sina arkiv från den veckan och det går i princip uppleva det fasansfullt osynliga som drabbade Sverige. Första Rapport sändes 29 april 1986. Två dagar efter explosionen som motsvarade 40 Hiroshimabomber.

Även ”Ludmila röst” finns på SVT. En central karaktär i Chernobyl.

Vattenfall svarar man på uppkomna frågor kring kärnavfall.

Rekommenderar även att läsa ”User Reviews” på IMdB där enskilda vittnesbörd har fått högst ranking.

Någon har skrivit att de kände sig radioaktiva efter att ha sett serien. Eftersom det brann på taket på Tjernobyl så trodde brandmännen att det bara var att släcka en eld. Istället blev de kontaminerade av granitstenar som sprängts i bitar av den enorma explosionen.

Olyckan orsakades av att de försökte minska frekvensen på kärnan. När de väl lyckades hade de avlägsnat samtliga skyddsfunktioner. Det resulterade i att kärnan började skena och senare explodera.

Tidigare reaktioner var att kärnkraften var farlig. Idag vet vi mer vilket gör att utbildad personal är viktigt. Samtidigt undrar nog de flesta om hur god vår beredskap egentligen är. Det går säkert att ställa hundra frågor som är relevanta idag.