Partisympatiskt undersökning

Idag kom den stora partisympatiundersökningen (PSU) för maj 2019 från Statistiska Centralbyrån. Så här ser det visuellt ut:

De stora förlorarna är:

Liberalerna dyker med -1,8 och det ser svårt ut för partiet som övergett sitt frisinnade perspektiv och med stormkliv gått över till nyliberalism. Frågan är om det blir Erik Ullenhag som har stort stöd i partiet.

Moderaterna har hamnat i en identitetskris. Visserligen är de tongivande i många sammanhang, men det finns enorma slitningar i partiet. Ulf Kristersson får inte partiet att lyfta. Inte gällde det heller Anna Kinberg Batra. De har inte lika stor framgång att fånga arbetarna som Sverigedemokraterna eller lillebror Kristdemokraterna.

Centerpartiet har länge njutit länge av Annie-effekt. Nu är den punkterad.

De stora vinnaren är:

Kristdemokraterna som tar ett rejält skutt framåt efter EU-valet. De har blivit ett uppsamlingsparti för besvikna moderater, centerpartiet och liberaler.

Miljöpartiet som i EU-valet tagit stora kliv framåt hos de miljömedvetna. Just att de är sakpolitiskt fokuserade hjälper partiet att behålla fokus.

I stilla vatten

Socialdemokraterna behåller sitt starka fäste och är det största partiet. Stora konfliktlinjen kommer vara LO-arbetarna som övergett socialdemokraterna. Här har fackföreningarna ett viktigt uppdrag. EU-valet poängterar just detta faktum. Sedan att partiet blir mindre är naturligtvis inte kul.

Vänsterpartiet lyfter marginellt, men inget anmärkningsvärt.

Sverigedemokraterna är fortsatt stora och nu näst största partiet.

Själv tror jag socialdemokraterna måste våga vara både och. Att både vara smått populistiska och allvarligt verkställande. Partiet behöver också nya ansikten som tar ett nytt grepp på frågorna.