Jag glömde hur man längtar – en konsekvens av att ha allt

Idag berättade partiledare Ebba Busch Thor att KD kunde tänka sig att samtala närmare med Jimmie Åkesson, SD, och om Ulf Kristersson tänker detsamma så kommer moderaterna ha 43,6 procent tillsammans jämfört med nuvarande samarbete partier i regeringen.

Ja, hur skulle det se ut med ett gäng skolkare i regeringen?

Nu har centerpartiet och liberala bestämt sig att inte släppa in SD in i finrummet. Det blev en bestämd spricka i Alliansen som de övergav. Liberalerna har stort stöd från DN:s läsarkrets så när opinionsundersökningar dyker upp så kommer partiet dyka ner när utfrågningar sker utanför liberalerna starka fäste i Stockholm.

I KD har förstärkt sig med Per Gudmundson som presschef. Även förre partiledare Alf Svensson ger också sitt stöd åt den nya SD-linje enligt P4 Jönköping.

Fast räcker det ända fram? Nej, enligt SVT ”Pussla ihop din regering” så är det inte ett tillräckligt regeringsunderlag eller ett misstroendevotum.

KD tar steget att samtala med SD. Inget samarbete säger de särskilt med SD utan med alla partier, plus att samtal betyder inget samarbete. Låter det inte lite väl dikotomiskt tänkande?

Idag har Anna af Sillén, M, sagt att de vill förbjuda slöjor i skolan. I förskolan i Nyköping har det dykt upp beslöjade förskolepersonal utan utbildning som har fått en gräddfil rakt in bland barnen.

Ämnet är tabu att diskutera, men det är det här som Anna af Sillén menar är störande, samtidigt som hon retoriskt menar att barnen som är oskyldiga inte ska bära slöja, för det är att göra dem till vuxna i förtid.

Visst är det upprörande att det krävs rakbladsvassa värderingar från de egna leden som dessutom är anpassade maximalt och utslätade – så kommer de utifrån och får fördelar som ingen annan plus att de kan prata arabiska i förskolan.

När jag växte upp i Motala så hällde våra svenska grannar sur mjölk i vår brevlåda om mina föräldrar pratade finska öppet på gården.

I Stenkulla i Nyköping så pratade jag igår med en familj som flyttar ut från gården bredvid som har många somaliska och syriska barn, med slöjor så klart och de är endast sju år gamla.

Den vanligaste responsen är alltså att flytta från de som kommer från arabisktalande länder.

Även socialtjänsten har anställt en man härifrån i Stenkulla vars fyraåriga son använder våld, vilket säger en hel del om att även de ser kraftigt mellan fingrarna.

Även 100-tal barn har flytt den kommunala skolan till den privata efter sammanslagningen med Stenkulla och Rosenkälla, fast Nyköpings kommun skriver inte vilken F-6-skola det handlar om.

På ESO, Expertgruppen i Offentliga Studier, diskuterar några akademiker om hur den svenska skolan kan bli mer likvärdig. Frågor de försöker belysa är:

  • Varför är likvärdighet i skolan en relevant målsättning och vad innebär det?
  • Vilka insatser kan leda till en mer likvärdig skola?
  • Kan och bör elevsammansättningen i skolan påverkas?

Det låter tämligen torrt att diskutera. På Youtube skälls det dagligen på migrationspolitiken som jämförs med en ettåring som försöker få en fyrkantig bit att passa in i ett runt hål. Det går inte – oavsett hur många gånger försöken pågår med en dåres envishet.

Fast vad var det för bok som Mona Sahlin fick när hon lämnade riksdagen?

Jo, Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner av Zac O’Yeah.

Så visst är det lätt att nedlås av samhällsförändringar som till synes verkar gå i lås.

Ingen verkade direkt diskutera om president Donald Trump skulle ha Nobels fredspris för att samtala med Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Det bästa vore om förändring, hopp och tro på medmänniskans bästa sidor grodde än avigsidor.

Rockgruppen Kent sjunger tröstande: ”Vi är inte längre där min vän, nej, vi är någon annanstans” och ”Att det viktigaste vi har i livet är blod på blod” samt ”Jag glömde hur man längtar
En konsekvens av att ha allt” och ”Varför orkar jag aldrig vänta?
It’s the story of my life
Men jag hade aldrig ditt tålamod
Jag bara jagade nästa high”.

Så är det nog.