En vanlig vit man från arbetarklassens låginkomsttagare i klistret

Har lyssnat på Micael Kallin, tidigare nationalekonom och journalist som gästar Kvartal.se i Podcast och med en artikelserie om de osynliga. Det är ett ämne som berör och det är de sjukskrivna och arbetslösa, vilka är de stora förlorarna sedan Alliansen började driva jobblinjen med Fredrik Reinfeldt. Den här helt klart värd att lyssna till där Micael går igenom sin egen sjukdomsperiod för att beskriva hur han konstruktivt har försökt belysa ett svårt ämne.

Då minns vi att Alliansen hade fina siffror. Idag publicerar Kantar Sifo den senaste mätningen. Ställningen är angivna i procent och mandatfördelning:

9,8%
39
27,4%
104
3,8%
8,3%
32
3,3%
17,5%
66
9,4%
35
19,1%
73

23 procent har bytt parti sedan september 2018, vilket tyder på stor rörlighet och osäkerhet.

Just orättvisorna är viktiga att belysa. I nyss ovannämnda artikelserie om ”De osynliga” går Micael Kallin igenom 1) skyddsnätets växande revor, 2) de falska underskotten och 3) medelklassens bortvända ryggar. Det har i Europa lett till gula västar och har en motsvarighet i Sverige som alienerar sig med alternativ media. Även stadsmissionen skriver i Fattigdomsrapporten 2018 som handlar om ett välfärdssamhälle i förfall. Författad av Magnus Karlsson, professor vid institutionen för socialvetenskap vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Han skriver att ” den trygghet som bottnar i förvissningen om att samhället fångar upp den som faller, att sociala rättigheter garanteras alla medborgare, finns i realiteten inte längre.” Medierna har heller inte varit särskilt duktiga på att lägga fokus på inkomstskillnader vs bostadspriser från 2002 till 2018, vilket Kantar Sifo också belyser.

Det är i det här polariserade klimatet som ”en vanlig vit man, 28 år, född i Australien in i arbetarklassens låginkomsttagare” som har ”skotska, irländska och engelska rötter” begår ett vansinnesdåd och dödar muslimer för att hämnas Ebba Åkerlund, 11 år, som blev nedmejad i lastbilsattacken i Stockholm 2017 genom att ha hennes namn inristat i gevärsmynningen.

Så här skriver han själv: ”

I am just a regular White man, from a regular family. Who decided to take a stand to ensure a future for my people. Why did you carry out the attack?

To most of all show the invaders that our lands will never be their lands, our homelands are our own and that, as long as a white man still lives, they will NEVER conquer our lands and they will never replace our

people. To take revenge on the invaders for the hundreds of thousands of deaths

caused by foreign invaders in European lands throughout history. To take revenge for the enslavement of millions of Europeans taken from

their lands by the Islamic slavers. To take revenge for the thousands of European lives lost to terror attacks throughout European lands. To take revenge for Ebba Akerlund. ”

Fast när Brenton Tarrant valde att gå ett steg vidare från tycka till att skjuta så blev han en som valde att ta lagen i egna händer. De sista minutrarna innan han begick dådet filmade han sig själv, vilket lätt går att finna på ”Brenton Tarrant manifest” via sökmotorerna, som mycket annat i det politiskt förtryckta landskapet går under ”förbjudet att länka till”. Michael Winiarski på DN skriver att ”han i likhet med andra vit makt-aktivister varnar han för ”massmigration” och för att de höga födelsetalen bland ”muslimer” är högre än bland ”vita”.”

Så, begick jag någon moralisk högfärdlig synd när jag sammankopplar dagens fruktansvärda händelser mot muslimer med en noggrann analys om ojämlikheterna? Ärligt talat tror jag inte det, eftersom de själva som forskar och undersöker sambanden ser ”låginkomsttagare” som de stora förlorarna. Antingen att agera ut i ren ilska, som Micael Kallin säger i Podcast-intervjun eller använda ojämlikheterna som drivkraft med pennan som vapen.

Vad hade hänt om Anna Lindh hade blivit socialdemokraternas partiledare istället för Mona Sahlin med identitetspolitiken eller Håkan Juholt med vänsterkritiken är en fråga som upptar mer och mer av min tid. Definitivt hade Nyköping varit med på den nationella kartan på ett helt annat sätt än nu. Här upplever jag att det finns en större medvetenhet kring politiskt praktiska frågor som rör jämlikhet, vilket förhoppningsvis kan tas tillvara inför framtid, som det stundande EU-valet.