Den vita mannen med det goda självförtroendet

Lyssnar på TV3:s Trolljägare och har endast sett första avsnittet och är inne på andra som finns på Youtube. Bortom anonymiteten finns det en annan människa som kokat ihop stigmatiserande kittel som smakar gott för likasinnade. Ofta är det unga män som en gång varit viktiga i samhället som förlorat sin status. Journalisten Robert Aschberg konfronterar de som skriver kränkande mot enskilda kända profiler. På 10 minuter lyckas han få ett Facebook-konto och ett Instagram-konto att stängas.

Samtidigt finns det gott om krafter som sprider diverse konspirationer på Youtube som att det fraktades militär gods på Estonia och att Bilderbergsgruppen ligger bakom olika demokratiska strukturer och räknas som en aktör i offentligheten. De säger sig stå bakom svenska folket och visar bilder på polisens insatser. Även orden om att ”massinvandringen fortsätter under nya regeringen” är i linje med det nya sättet att se på varandra.

En av de svåraste anklagelserna en politiker får emot sig är att ingen lyssnar på en. Det är visserligen inte sant. Ibland är önskan att förändra samhället större än förmågan att göra det. Låt säga att politikern har lyckats få igenom mängder av olika förslag. Det betyder inte att varje gång hon eller han försöker påverka utifrån sin position lyckas. För de som inte varit en dag innanför parlamentariska beslut ska veta att inget är skrivet i sten.

Att lägga sig i kvinnliga ideal är känsligt och framkallar starka reaktioner. Den vita mannen glömmer bort att han äger självförtroendet som finns endast hos honom. Det GT-journalisten Karl-Johan Karlsson som skrev (2013-11-11) var ”det räcker att skrolla ned bland kommentarerna på en välbesökt modeblogg för att inse hur mycket tankekraft den här gruppen lägger på sin vikt. Resultatet är en skenande folksjukdom. Antalet unga svenska kvinnor som fått en ätstörningsdiagnos har ökat drastiskt de senaste åren. Vissa av dem betalar det yttersta priset för att se ut som tjejerna på de glossiga bilderna.”

Kanske handlade reaktionerna om att han som vit man lade sig i verkligheten hos kvinnor och deras ideal om kroppen. När Aschberg konfronterar den som vill slå ihjäl GT-journalisten spricker Twitter-isen under henne.

Nu är anonymiteten ett skydd, men det är också ett gissel som går att använda som ett vapen.

På något sätt representerar det här skuggsidan av en människa. Eller en outvecklad eller direkt kränkande i handling i den nära mellanmänskliga relationen.

Svårare hot möter politikerna i sin vardag. När det kommer till att försvara Sverige är det inget intresse, eller en hobby. Det är en djupare övertygelse om att vårt lands värderingar är värda att uppoffra sig för att de ska få vara gällande för framtiden.

Inför EU-valet kommer naturligtvis den ryska påverkan att nagelskådas. Bloggaren Wiesman som också är pilot vet vad det är när ryssarna ringer på dörren eller flyger i luften. Det är inte Robert Aschberg som avslöjar identiteten. Så länge bloggen var anonym kunde följarna bevara sin nyfikenhet. Det är just intresset som aldrig ljuger som är viktig för att läsaren ska fortsätta ta sig igenom raderna.  Wiesman skriver: ”Vi må födas oskyldiga, men alla människor vill faktiskt inte gott.”

Åsa Lindeborg säger i Trolljägarna 33:30 in i avsnittet att män känner sig absolut maktlösa då hon själv är priviligerad med en maktposition. Därefter pratar Aschberg med juristen Mårten Schultz om begrepp som där missbruk av censur och yttrandefrihet förekommer. De hatar, hotar och hetsar på nätet.

Det finns även de som jagar och de klassificeras som obotfärdiga. Likt vargar som jagar tillsammans och upplever äventyret som underhållande. Kanske passar orden  självförgörande plats här och att de har blivit beroende av spänning i sitt agerande och förnekar sin konstanta oro.

Några som försökt diskutera det här mer allvarligt är Ekdahl och Ekdahl. I första avsnittet diskuterar de demokrati, i andra om Internet, i tredje om mannen och i fjärde om klyftorna.

Samtidigt kryper det här klimatet närmare och närmare.

Exempelvis har jag suttit en timma vid datorn och fått uppleva uppemot 30,000 försök att bryta sig in i min dator. För en vanlig människa skulle det här vara förödande. Sedan att ip-adressen går att spåra till servrar i Ukraina känns inte bra. Någon hjärtattack får jag inte, utan har fått lära mig leva med besväret.