Svarade Morgan Johansson rätt?

På Facebook får inrikesminister Morgan Johansson kritik för sitt svar på SVT Agenda när socialdemokraterna har anpassat sig till flyktingvågen.

Nu känner de flesta igen Morgan Johansson. Stefan Löfven dyker upp och försvarar judarna som utrotades av nazisterna under andra världskriget och för deras närvaro i olika delar i samhället.

Få saker har judar och sverigedemokrater gemensamt med varandra handlar det om synen på muslimer. Deras barn växer upp med hat mot USA och Israel sedan staten bildades. Lyssna gärna på Göran Persson (7:50 in i avsnittet): Förr var det okunnigheten jag upprördes över, men idag är det aggressiviteten.

Fast afghanerna är inte alla muslimer och inte heller när det gäller syrier som kommer till Sverige. Många syrier är mycket rädda för muslimska extremister efter att deras samhälle har slagits ut av dem.

Välkommen till Sverige, brukar jag säga till dem. Här i Sverige är vi paradoxalt mest livrädda för Ryssland som har räddat er nation. Det är också de som har utbildat er. Fast så här i efterhand går det att se att Ryssland knappast delar med sig av sin underrättelseutrustning eller kunskap till Syrien, vilket väcker en del frågor när Syrien saknar vetskap att försvara sitt eget land.

En bra underrättelsetjänst undviker krig och fungerar som en väckarklocka för hela samhället när vargen kommer.

När det kommer till vem som svarar på vad handlar om hur kommunikationen fungerar. Få tvivlar på vad Morgan Johansson anser. Anhöriginvandringen inte är en massinvandring. Snarare en familjeåterförening som tidigare inte varit möjlig. Eller att Sverige fortsätter ta emot omkring 20 000 emigranter per år som enligt Agendas journalist Anders Holmberg bör vara hälften om vi ska se till EU:s normer för kvotflyktingar till Sverige.

Tänk vad som hade hänt om FRA inte fanns?

För syrier som har krigat och de som har flytt bor numera sida vid sida här i Sverige. Hade Syrien varit i Europa skulle mänskliga rättigheter gälla och någon form av rättvisa skipats. Nu kokar det mesta under ytan vilket innebär risker för uppgörelser som passerar de mest tränade ögonen.

I Sverige tar vi inte lagen i händerna. Vi ringer till polisen och klagar om någon trampar oss på tårna. Familjen är främst ingen klan innehållande socialförsäkringar utan en gemenskap som man väljer – och tröttnar på.

För storstadsbor från Aleppo är det här inget konstigt. Faktum är att kristna och muslimer fungerat bra tillsammans tills IS dök upp i staden.

Den religiösa identiteten har sällan ansetts vara ett fullgott skydd för personligheten förutom när det kommer till frågor som är svåra idag att svara på. Särskilt när det gäller hat eller kärlek.

Då väljer jag alltid kärleken. För en pappa som längtar efter sin fru med eller utan barn.

Nu är socialdemokraterna i Nyköping rätt så duktiga på att ge nämndeuppdrag till de som kommer från olika delar av Mellanöstern. Det känns rättvist och viktigt, men det är också känsligt. En av utomeuropeisk härkomst är viktigt, liksom att det är en ung person, gärna en kvinna.

Även det känns bra demokratiskt på lokal nivå, vilket gör att många syrier börjar värdera sina döttrar som också får snabbt jobb här.

När min mor och far kom från Finland så var det på 1970-talet männens samhälle. Det fanns gott om avigsidor: Cigarettröken låg tung överallt och nikotinberoende var vanligt – ett slaveri. Alkoholen ansågs som socialt drivmedel och att supa på jobbet var inget ovanligt. Kvinnorna sågs som sexuella objekt och erövringsobjekt. Familjer slets sönder och män flydde sitt fadersansvar.

Rasismen stod som spön i backen och svenskar ansågs utanför dess gränser som små nazister med en fernissa av snällhet med stark inre råhet.

Idag leder Sverige ligan tillsammans med Tyskland. I princip allt accepteras så länge det leder till ett steg framåt för integrationen. Det var ju Migrationsverkets kommunikation 2015 tills vågen av kritik sköljde över initiativet.

Resten är historia. Migrationen har hanterats som en ytterst obekväm fråga. Nu är det andra bullar. En liberal flyktingpolitik.