Nya regeringens första opinionsmätning

SKOP:s senaste januarimätning ger ett resultat som heter duga. Socialdemokraterna ökar från 28,3 till 30,3. Det här är ett kvitto på att väljarna gillar Stefan Löfvens orientering mot mitten för att lösa regeringskrisen.

Samtidigt backar liberalerna till 4,0 från 5,5. De hårdaste kritikerna trots socialliberalernas framgångar har straffat sig. Samtidigt lär opinionen svänga flera gånger under vårkanten och sommaren när Löfvenregeringen lägger sin första riktiga budget.

Nu kan det tänkas att budgetarbetet är i full gång. Vårens budget är trots allt den viktigaste. Dagens resultat ska anses vara ett unik kvitto.

Även centerpartiet backar något från riksdagsvalet med 0,3 procentenheter till 8,3.

Vänsterpartiet går från 8,0 till 8,9 och kan ses som en vinnare som också lyckats när socialdemokraterna går högerut.

Trots att LSS-frågan väcker så många rubriker verkar den avtappa i röststyrka. Även försvarsfrågan som liberalerna står för tydligast har heller inte fått särskild utdelning.

Med tanke på att luftrumskränkningen med högsta sannolikhet är Rysslands svar på samarbetet. Eftersom de reagerar så starkt, vilka andra reaktioner fanns det?

EUObserver skriver att ”all the establishment parties seemed agreed on is creating a ‘cordon sanitaire’ around the radical-right populist party”. En rätt så tydlig beskrivning. På Youtube figurerar numera mer eller mindre rumsrena kritiker.

Miljöpartiet har den svåraste resan framför sig. Det verkar vara som det politiska förtroendet för klimatfrågor är kört i botten när partiet backar från 4,4 i riksdagsvalet till 3,1. Istället förväntas det att frågan ska lösas.

Med tanke på att bilarna ska vara bensin- och dieselfria från och med år 2030 är målet uppsatt. Fler lösningar för privat elförsörjning lär bli aktuella. Även privat försäljning av el är att föredra för bilar.

Nu lite fördjupning i AI. Om teknikintresset saknas så går det bra att avsluta läsningen här.

AI-tekniken behöver också utvecklas och går den i säkerhetsbranschens riktning är det snart säkrare att en bil kör sig själv än en människa finns bakom ratten. Bara idén att trafikolyckor är utrotade till år 2030 låter attraktiv.

Just nu tar databranschen steget in i AI, vilket känns tämligen i framkant. Luftrummet verkar vara betydligt lättare att kontrollera än vägar, människor och regler. Hitintills har AI handlat om fjärrstyrning vilket mer eller mindre är tillåten hacking.

AI är även senaste formen av virusskydd som upptäcker algoritmer som är angriper datorn eller har bakdörrar som inte accepteras, eller finns med i avtalet.

AI kan också bli ett skydd i val som är viktiga för nationen. Just nu gäller det skynda långsamt när världen tar ett kliv in i AI-åldern.

AI och miljö låter rätt så utvecklande.