Hur ska de olika opinionsmätningarna tolkas?

I Svensk väljarundersökning som SIFO gör för Ekot har helt andra siffror än SKOP:s januarimätning som gav L 4,0 (5,5) procent och MP 3,1 (4,5) från riksdagsvalets resultat.

Det positiva för Stefan Löfven är att uppgången från SKOP 30,3 visar sig stå stabilt även i SIFO:s 30,5 procent.

Hur ska de olika opinionsmätningarna för januari tolkas?

Min första utgångspunkt är det är viktigt att sätta dem i ett sammanhang. Vi vet att kritiken mot integrationspolitiken är påhängande i sociala medier, vilket känns tråkigt men när de lever i en annan värld bortom globaliseringen, urbaniseringen och industridöden som i mer vetenskapliga sammanhang kallas för postmodernismen. Här märks framför allt SD:s röster i SKOP med 16,9 (17,5) och i SIFO 19.1 .

Det kommer vara en kapplöpning med tiden att försöka blidka kritikerna till integrationen. I Nyköping har S, MP och C valt att integrera kommunala skolor som ligger ett stenkast från varandra som är kraftigt segregerade.

Min andra utgångspunkt är opinionsmätningarna är ett väljarnas samtycke till den kompromiss som finns mellan S, MP, C, L och V. Hade C och L ingått i regeringen hade det kunnat leda till en svekdebatt. Nu valde de att rädda Sverige från SD:s inflytande.

En tredje utgångspunkt är framtiden och förväntningar. Exempelvis kan integrationskritikerna svänga i synen på stödinsatser till afghanerna som nu tvingas leva utan sociala insatser. Liknande stödinsatser behöver inte syrierna som verkar hjälpa varandra.

Det låter rätt så rimligt att ta hand om det vi kan ta hand om, och sätta gränsen tidigare än att släppa in människor och sedan kasta ut dem. Då har redan hunnit etablera sig här och en separation från något gott till något ont är smärtsam i sig. Sedan är det inte skrivet i sten att den ström av syrier som kommit till Sverige vill stanna här när väl deras eget land kommit på fötter igen.

För egen del är det rätt så skrämmande att se hur olika aktörer i samhället utnyttjade de afghanska pojkarna som kom. Att av de stora summor som delades ut inte finns något att bygga vidare på inför framtiden.

Nu är valet överstökat och S, MP, C, L och V kan försöka hitta en ny lösning på problemen. De kortsiktiga insatserna som tidigare visat sig inte fungera och lockat allehanda motiv ut ur skuggorna torde få någon slags statlig översyn än godtyckligheten. För den finns där.