Handen som håller flaggan och ficktjuven på centralen

Försvar | Säkerhet | Diskussionerna från Folk & Förvar har länge sedan etablerat sig i folkmedvetandet. Med den nya överenskommelsen med centerpartiet flyttar näringslivet in i regeringens politik igen efter att Magdalena Andersson med buller och bång kastade ut dem. Nu har hon Göran Persson som personlig rådgivare som fungerat som lobbyist åt samma aktörer och kan ge en goda råd här för en återupptagen relation.

Diskussionerna om Kina och den ekonomiska kapplöpningen mellan dem och USA är uppe på agendan. Just synsättet att misstänkliggöra kineser som köper upp svenska företag.

Det enklaste sättet att få insyn i den teknologiska utvecklingen är att titta på Youtube-klipp. Nästan all teknologisk utveckling sker i Kina och att se på hur den kinesiska medvetenheten hänger ihop med militära egenskaper går hand i hand med staten och partiet.

Nu tillhör vi inte de aningslösa. För att vi i Sverige ska hänga med behöver vi kunna språket. Kinesiska som språkval i skolan gör att kulturutbytet kan bli bättre och inriktad på en globaliseras marknad där Sverige är extremt exportberoende.

Teknikintresset är centralt i en kinesisk globaliserad värld.

Försiktighet och respekt bör alltid vara riktmärken. Sverige och Kina befinner sig på så stor geografisk distans, där kulturerna är starkt åtskilda att det näst intill är som att besöka en annan planet. Därav kommer det knappast bli klassisk misstänksamhet som närheten till Sovjet under Kalla krigets tid.

Snarare kommer familjära företagsformer vara normen. Det är också ett sätt att forma samhället där kreativiteten tas tillvara. Att ta med spädbarnen till jobbet är helt otänkbart för oss, men inte dem.

I regeringsförklaringen finns en hel del globala ambitioner där syftet är att Sverige ska vara starkt. Med tanke på att moderniseringen tar staten initiativet. Just bredband i hela landet känns viktigt för att landsbygden ska leva. Klimatet kommer vara i fokus där bensin och dieseldrivna bilar inte kommer säljas efter 2030.