Nyval 7 april?

RIKSDAG | NYVAL | NYKÖPING | Det är spännande dagar i riksdagen. Med start klockan 10 på måndagen den 14 januari tar talmannen Andreas Norlén emot socialdemokraterna och och talar därefter 25 minuter med varje parti om en regeringsbildning. Från största till minsta. Miljöpartiet besöker 12.55.

Valmyndigheten har rekommenderat söndagen den 7 april och media följer noggrant Centerpartiet vågmästarroll på plats i Gamla Stan i Stockholm. Väljer de M+KD:s garantier och lägger egen budget och agerar fritt i riksdagen, med motkravet att rösta för budgeten så blir Ulf Kristersson statsminister.

Ord och handling behöver alltså inte hänga ihop. Bara det finns tillräcklig röstdisciplin, anser Ulf Kristersson (M) som nu lättar på partikulturen inom Alliansen för att få med Annie Lööf (C).

För Nyköpings del kan det handla om sisådär 30 miljoner som inte kommer boende i Brandkärr till del i samband med renovering av miljonprogramsområden. Oftast yttrar det sig i hyresreduceringar.

Samtidigt är socialdemokraterna på väg att ge efter för liberala krav på värnskatt, språkkrav och starka begränsningar mot konfessionella skolor. Värnskatt gör att skatten många gånger blir över 50 procent för höginkomsttagare som tjänar på årsbasis över 662 300 kr.

Statlig inkomstskatt på 20 procent betalas från 455 300 kr.

Språkkrav bryter isoleringen av kvinnor som tvingas stanna hemma för att ta hand om barnen. Konfessionsfria skolor är en gammal käpphäst.

Idag finns även lokala koranskolor som bland annat drivs av kommunens föreningsbidrag. Här har Nyköpings kommun infört granskning, vilket ökar de demokratiska kraven på föreningarnas inriktning.

Miljöpartiet får också igenom flygskatten i en förväntad Löfvenregering.

Centerpartiet har en egen syn på arbetsrätt. I praktiken innebär det att kompetens och utbildning lönar sig i längden – vilket inte nu är fallet. Eller så kallad klyvning där många aldrig får ett förstajobb utan förpassas till år i utanförskap.

Här tror jag man måste skilja på utanförskap och utanförskap. Vissa industrijobb leder till förslitningsskador där kroppen är helt slut vid 50 år. Kanske ska vissa fysiska jobb ha ett bäst för datum som idrotten?

Så här skriver Annika Qarlsson (C), talesperson för arbetsmarknad, integration och jämställdhet:

Därför vill vi göra om LAS och införa trygg flexibilitet med rättvisa turordningsregler baserade på kompetens och med en högre a-kassa inledningsvis.

För att landa i den lokala politiken så är det Ebersprächers lokaler som diskuteras. De förväntas gå i konkurs 2021 då avtalet med Daimlers lastbilar löper ut. Lokalerna är uthyrda till 2030 och har en årshyra på 36,6 miljoner per år.

På nio år blir det 329,4 miljoner.