I barnböckernas värld då som nu

KULTUR. Tiderna förändras och det gör även våra värderingar. Försvarsmaktens senaste reklam återspeglar föräldrarollens betydelse i olika roller som finns i samhället. Att gå bland leksaker hemma är som att svepa efter minor på fält.

Systembolagets IQ anspelar inte längre till enbart föräldrar utan till syskon som känner ansvar för de som är yngre.

Bioreklamen är ofta påkostad och Röda Korset återspeglar barnen som krigsoffer i Syrien.

Lagom till nya året återtar bloggen sin gamla skepnad som anspelar till barnboken som kom ut lagom (1936) innan utbrottet till andra världskriget och blev förbjuden i Spanien där fascismen spirade under general Franco.

Den inspirerade också Mahatma Gandhi i sina fredliga ambitioner när Indien frigjorde sig från det koloniala förtrycket.

En mer modern motsvarighet som spred sig även till Kina och himmelska fridens torg 5 juni 1989.

Det hade varit omöjligt för världen att få insyn i den kinesiska motsvarigheten till demokratiseringsvågen som svepte över världen efter Sovjetunionen föll utan CBS reportern Dan Rather som följde händelserna.

Barnböcker handlar mest om föräldrar som tröttnat på utbudet och lever sig in i barnens värld. Här finns en kreativitet av sällan skådad art.

Munro Leaf (1905-1976) blev genom boken smått odödlig.

Dagens utmaningar är stora. Hållbarhet är numera en utmaning och inga ämnen är tabu, vilket inte minst märks i diskussionerna om självkörande bilar som minskar olyckor och tristess på vägarna, vilket inte minst är märkbart för pendlare till och från Södertälje och Nyköping.

Den stora faran med att pendla regelbundenheten och sannolikheten att det sker en olycka förr eller senare där det sker ett misstag var 100 000 beslut, vilket kallas den mänskliga faktorn. I den ultramoderna tidsåldern är föraren osäkerhetsfaktorn och datorns beräkningar vår trygghet.

Teknik och trygghet i en modern tid borde vara något nytt, men i Bamses värld är Skalmans råd redan påkomna på 1970-talet.

Uppfinningar för vår tid saknas inte:

Att använda jord som ljuddämpande material för att bygga underjordiska tunnlar där bilar färdas på en särskild platta på el låter spännande. Elon Tusk funderar högt och väcker reaktioner.

Med tanke på trögheten inom bilbranschen och industrin så lär vi både få leva med koldioxid och onödiga trafikbeslut i framtiden.

Fast med tanke på byggbranschen och hur snabbt den kom på fötter, dock efter några kostsamma misstag, så saknas det knappast behov av att skapa om världen och vrida den tillbaka till hållbarhet.

Storföretagen andas med stor optimism inför framtiden med ny artificiell hemliga algoritmer om människors beteende. Här kämpar den både uppstickare och globalt etablerade tillsammans.

Nu finns det god tid att lära sig känna den nya marknaden. SVT UR skildrar Sydkorea – Framtidslandet där e-sport är stort.

Egentligen handlar det om att föräldrar stöttar barnen med sin närvaro. Ja, smått fantasifullt för barnen. Här har jag inget emot att e-sport växer sig starkare i Nyköping, likt Jönköping. Rosvalla har utrymme för fler sporter och borde få ut de barnen som lätt fastnar bakom datorn.

Ett annat program från SVT som handlar om handel, kritiskt må tilläggas, är Amazon – världens största butik. Att de ägnar sig åt infrastruktur inom servrar har gjort både Eskilstuna och Katrineholm till vinnare.

Nu förväntas hälso- och sjukvården bli nästa byte för Amazon som stöder sensorer inom hälsotekniken, som exempelvis Apple Watch. Det är arbetarklassens sista bålverk.

Så det här bör kritikens öga vakta noggrant att sjukvården i region Sörmland inte försämras.

Just när det kommer till förlänga vårdkedjan tror jag den nya tekniken kan göra skillnad. Hur den kan användas i relation till vårdbesökarna är en fråga för tekniken som för politiken i Europa.