Förlåtelsen

RIKSDAG | NYKÖPING | I den smått unika situation där Sverige saknar regering kommer gå till en historisk händelse där inget parti vill rucka på sina positioner utan håller fast vid en tydlig identitetspolitik som vänder sig till de egna oförsonliga väljarna som har minnen av oförrätter.

Det saknas alltså kompromissvilja hos centerpartiet. Eller vad är det som gäller? Väntar samtliga partiledare på en svepande högersmocka eller ett magiskt piller som förminskar Sverigedemokraterna? Är det mittenpolitiken som är död vi bevittnar inför öppen ridå och ser morgonen gryn för sverigevännernas ideal?

Nu är det riksnivån som gäller. Fast den som tittar in på Jimmie Åkessons (SD) Facebook kan se hur han tilltalar sina väljare ”sverigevänner”. Smått genialiskt att adressera de som sympatiserar som honom just på det sättet.

När vi i Nyköping kämpar med att få somalierna att anpassa sig till svenska värderingar som ligger socialdemokraterna varmt om hjärtat så vägrar de att anpassa sig om kommunen inte väljer att se mellan fingrarna. Misstänksamheten är väldigt stor eftersom det saknas karriärvägar in i samhället.

Istället är det auktoriteter från de egna länderna som dyker upp och kontrollerar sina egna invånare. När vissa skippar gräddfilen som ges till dem väljer de radikalismen. De vill ha precis som vi andra normala: Det som är äkta.

Den syriska gruppen som fått se sitt land slitas sönder av 8 procent av sunnimuslimska extremister har förklarat öppet krig mot radikalismen. Det är inte längre drömmen om ett stort Kalifat som hägrar utan istället är det verkligt bittra människor som fått se sitt land slitas sönder av extremister.

Här kan verkligen det parallella samhället slitas sönder.

Så blir det när ljusblåa naiva svenska ögon omfamnar extremism och när terrorister vid sitt bord.

Så när internationella terrorister förbereder brott i våra förorter har de ett stort nyhetsvärde hos just våra syriska medborgare. Särskilt när de åker fast.

Just synsättet på våld känns väldigt föråldrad. Problem: Ett muslimskt pojke slår en svensk flicka på förskolan. Nolltoleransen till våld är viktig. Fast den svenska flickan använder våld som ett sätt att hantera sitt trauma medan den muslimska pojken använder våld som ett sätt att förstärka stabiliteten. Lösningen här känns inte främst som att välja sida. För feminism och ökad islamofobi.

Istället tycker jag det saknas kommunikation. Hos båda. Varken stabilitet eller instabilitet har något värde om det saknas kommunikation.

På tal om Jimmie Åkesson känns det mer som han tilltalar sina väljare som min dotter tilltalar sina små plastfigurer som hon staplar bredvid varandra och kallar Bamsevännerna.

Här får även Krösus Sork och Vargen vara med. De är också del av Bamsevännerna.

Problemet ligger i hur vi i partiet tilltalar varandra. I socialdemokraterna känns tilltalet mer som utifrån vilken samhällsposition man har. Därför blir även partiet också identifierat med makt och inflytande. Bara att nämna vissa namn sköljer bort det som vi i det personliga tidevarvet värdesätter så mycket som ordet själ.

Vad du lägger din själ i blir också framgångsrikt. Det är den totala självuppoffringens akt.

Det här går exempelvis att gestalta på andra sätt. Att de som sitter på den formella makten har blivit kringskurna själva engagemanget och livet.

Spelar det verkligen roll om jag har rätt och saknar kärlek? Blir jag inte då bara en ekande cymbal?

En röst sa att orden i media lätt blir rikssvenska. Att det är först i de uttalade orden i radio och podcast som det går att lyssna in.

För barn går inget media hem. Ingen podcast. Barn ser.

Berättelser med konflikter så länge ingen blir skadad på riktigt. De kan känna sig orättvist behandlade, tillplattade och annat men aldrig att lösningen är våldsam. Så fort en barnberättelse går utanför ramen och beskriver våldet och dess ondskefulla karaktär förlorar den barnets intresse.

Eller barn som tvingas bli vuxna på en gång. Ansvarskännande barn är bra, men en förälder måste slå vakt om att barn har rätt att vara barn och inte vara vuxna. Det gäller även skolans värld. Det är inte främst de vuxnas värld utan barnens.

Det är viktigt att bevara det naturliga intresset för lek som är självreglerande med naturlig närhet och distans, men också när leken når en mättnadsgrad. Hoppa i soffan är kul, men när man ramlar gör det ont. Att säga till i syfte för att skydda är viktigt.

En del nyblivna föräldrar blir helt till sig av att samhället stödjer dem. Helst av allt skulle jag vilja spara allt det fina för mig själv, men det går inte. Varje helg är ju en möjlighet att skapa något fint för sin egen familj. Ja, det är inte lätt att förena föräldraskapets villkor med det politiskt skrivande.

Nu när julen kommer är det lätt att se hur vissa väljer ensamheten och biter ihop i isolering och bitterhet. Det känns verkligen så långt ifrån den värld där vi bestämmer vad för något vi vill göra med julhelgen.

Så hur ska vi socialdemokrater bli starka på riktigt? Efter att Vård för Pengar har tillträtt är det inte svårt att räkna ut att de utgår från helheten i en familj när det kommer till psykisk ohälsa. Livssituationen skärskådas från flera perspektiv.

Journalisten Tommy Kägo som går under ryktet att aldrig skriva något positivt om landstinget Sörmland i SN. Fast här gör han det. Dessvärre är det endast för betalande läsare.