Stängda dörrar och nålstick

RIKSDAGEN |Kompromissviljan kommer vara avgörande för att statsminister Stefan Löfven (S) kommer ro hem ett underlag för att bilda en framtida mittenregering. Under sin presskonferens i måndags var det främst värnskatten som kom upp för diskussion.

Här ville Löfven att fackföreningarna och näringslivet skulle ta ansvar för processen. Däremot vill Annie Lööf (C) bryta den med ett ökad politiskt inflytande över exempelvis minimilöner medan Jan Björklund (L) vill slopa värnskatten.

Värnskatten har inte tagits bort under Alliansens tid. Den ger staten möjlighet att dra fem procent extra skatt av de som tjänar 662 300 kronor på ett inkomstår. Det är alltså en månadslön på 55 192 kronor.

Den nedre gränsen är 455 300 kronor och över denna gräns gäller en statlig inkomstskatt om 20 procent. Det är en månadslön på 37 942 kronor.

I relation till omvärlden tar Sverige ut högst marginalskatter. Exempelvis är avgångsvederlag, där fallskärmar utvecklar sig ovanliga idag då 70 procent oavkortat skulle gå till skatt.

M-KD-budgeten innehåller för ett vant öga inga stora överraskningar utan endast prisjusteringar.

211 kronor till pensionärer som tjänar upp till 22 000 kronor istället för 17 000 kronor från rödgröna.

Här är de tuffa bakslagen:

1. Ingen skattereduktion (avbruten) för medlemsavgiften till fackförbunden.

2. Inget (fortsatt) investeringsstöd för byggande av hyresrätter med lägre hyra.

3. Ingen flygskatt.

Vad som hände igår var att JA fick 141 röster och NEJ fick 153 samt att AVSTÅENDE fick 48 röster i två omröstningar.

Då det är en övergångsregering säger lagen att övergångsbudgeten ska vara så neutral som möjligt i syfte att invänta på tillträdande regering.

De som främst drabbas av investeringsstödet till hyresrätter är nyanlända, vilket därmed lägger större ansvar på kommuner att finansiera byggandet på annat sätt.

Det positiva med övergångsbudgeten är att staten kan finansiera grundläggande verksamheter utan att stressa med omröstningen.

Vad betyder det här?

Yrkandena från M, KD är alltså priset som sänker ribban ytterligare inför en förmodad fjärde avgörande statsministeromröstning.

Om C och L lägger ner sina röster inför den tredje omgången med Ulf Kristersson (M) som under övergångsbudgeten har vi en M-KD-regering som styr med passivt stöd från SD som vill bryta upp den rödgröna integrations- och migrationspolitiken.

Att yrkandena ger både kalla fötter för C och L som måste kliva in och ta ansvar och S, V och MP som måste välja bort viktiga samhällsområden.

Med C och L:s hjälp kan många nyanlända som idag inte får något samhälleligt stöd alls till drägliga livsvillkor.