Jag tar tåget hem från sommaren

Skoldebatten i Nyköping kommer att betyda att det blir svåra kompromisser för socialdemokraterna. Nu tror jag inte att partiet blir splittrad. Däremot tror fler och fler på yttrandefriheten att skicka ut varningsnoter om en skolpeng ökar för mycket. Det lockar endast till sig riskbolag som ser snabba pengar.

På den sidan står vinstdrivande företag som kan erbjuda högre betyg som leder till ökad betygsinflation. Mindre elever blir uppmärksammade för svårigheter med inlärning vilket leder till en ”maskot”-roll i livet som ingen tar på riktigt fullt allvar.

Att behandla en människa som maskot handlar om att person får vara med men förväntas starkt att fungera som omtyckt och älskad, men när det kommer till kritan så uteblir privilegierna av ansvaret utan endast den negativa delen, som förstärker deras negativa bild av att ta ansvar inför gemenskapen.

Under decennier har socialdemokrater varit mästare på att avmystifiera, dyrka upp svåra kulturella föreställningar som egentligen fungerar som sociala markörer för att utesluta olika grupper och individer. Det skapas alltid ett driv mot en person som kan beskrivas som en häxjakt och så flås personen mer eller mindre levande. Där är moderaterna de främsta experterna och i landstinget så behandlas de som beter sig så mot andra med liknande medicin.

Varför inte peka ut personen som pekar ut?

Syftet handlar naturligtvis om vem som får bestämma i beslutsprocessen. Just drevet mot personen som ställt sig i vägen har varit starkt.

I socialdemokraterna som just nu har haft en hektiskt valperiod med förre mandat i riksdag, landsting och kommun så blir det rockader och omorganisation med övertalig som resultat.

Förr i tiden så kunde en post ersätta en annan. Fast handlingsutrymmet har blivit mindre och mindre – utom i Katrineholm. De bittraste fienderna tycker naturligtvis att de psykiska sjukdomarna är så många i orten att det kunde sättas ett stängsel runt hela staden. Ja, ju fränare kritiken är desto större makt har socialdemokraterna.

Hur har Göran Dahlström (S) behandlat kritikerna? Jo, han sätter dem på första parkett. Trots sina 46,28 procent så samarbetar Dahlström främst med Lars Härnström (M) som också är vice ordförande i kommunstyrelsen. Moderaterna har 13,48 procent. Här har samarbetet gett resultat när Amazon Web Services har flyttat dit och tar i anspråk 15,000 kvadratmeter.

Varför inte bygga om gamla övergivna militära hemliga anläggningar till serverhallar? Här tror jag gammal säkerhet är föråldrad och att den gamla varianten av atomsäkerhet i bästa fall kyler ner processorer.

Även fördelar av fjärrvärme tycker jag också ska finnas med i en prospektering.

Ibland glömmer vi vad vi är bra på i Nyköping. Det blir lätt en tendens att gömma sig och ligga och trycka. Här samlas många utnötta stjärnor – ingen stor hemlighet.

Något jag tycker Nyköping är en drivkraft är just fördomsfriheten, man ger andra människor många chanser att bygga upp sitt liv här. Många smått välbeställda stockholmare kommer hit och bosätter sig på Arnö och tar sina första steg i att sätta barnens bästa i fokus.

O, vad många som valt att jobba hemifrån nära sina barn. För mig är det stort när föräldrar satsar helhjärtat på föräldraskapet – och få städer ger föräldrarna det tysta stödet och möjligheten som här. Det finns helt enkelt en enorm tillit som gör Nyköping väldigt starkt.

Samtidigt så väntar Nyköping också på större anbud. Med barnens bästa i fokus borde locka fler företagare som vill göra något annorlunda med livet.

Min smått poetiska rubrik kommer från Kents låt ”Vi är inte längre där” som får avsluta dagens text:

Jag tar tåget hem från sommaren
För en middag med min bror
Han är det närmaste jag har en vän
Vi pratar smått och stort
Det var inte förrän jag fyllt 24
Som jag äntligen förstod
Att det viktigaste vi har i livet
Är blod på blod

Bjuder även på en bild från gårdagen:

Pluto har följt med sedan 1962. Min mor lekte med den som barn.

Ja, just lockar heller inte förskolan. Någon nöd går det dock inte på mig.