Klåparen Insider

Nyköping | Bloggar har ibland beskrivits som bland det mest föraktfulla mediet av alla. ”Pissrännan av medierna”. Det är knappast vackra ord jag fick höra av en anonym SN-skribent som sympatiserade med kristdemokraterna och fick sina sarkastiska och uppslitande insändarartiklar publicerade så fort det fanns plats för frätande kritik.

I samtalet hävdade han att det till och med var bra att imitera fienden socialdemokraterna och att säkerhetsutbildningar utgick från omvänd psykologi. På något sätt skulle den politiske fienden som alltid var socialdemokraterna – och målet var naturligtvis att leverera fadäser till journalisten Tommy Kägo som skulle fälla politiska företrädare som bowlingskäglor.

Fast det var alltid tjänstemännen som fick gå.

Om det var en kvinna, desto bättre. Offerstämpeln skulle sitta som en kofta på den som fick strålkastaren på sig. Gärna jagad som ett villebråd.

Livrädd att gå utanför sitt kontor där journalisten Kägo frågor väntade. Då bestämde hon i vredesmod att förbjuda journalister att besöka de politiskt sprängda lokalerna.

Lite väl smickrande var det att få sitta vid chefredaktören Olof Jonmyrens bord och leverera eventuellt politiskt skvaller eller bedömningar som mer påminde om karaktärsmord och totala nedsågningar av individer än något av så mycket som politiskt innehåll.

Väl vid en middag så kunde hans flirtar mer passa för Me-too-rörelsen. ”Har du sett föbojäntan”, tillhörde arsenalet mot fiendens feminister som fick skrämselhicka och teg som muren och kände sig kränkta.

Nå, fick klåparen dansa den sista dansen? Ja, han kunde uppförandekoderna utantill. Briljerade med dem vid sidan av de plumpa skämten.

Ja, det är väl lite läskigt att möta en person som haft som tjänst under livet att utbilda säkerhetspolisen. Åka på sörmländska vägar som han memorerat när kungen ofta var på besök. Ja, det var på de gråa vägarna som livet hade tillbringats den större delen. Så det var väl därifrån uttrycket ”pissrännan” kom.

Fast någon politiskt hjärta syntes det inte bakom uppförandekoderna. Snarare inget hjärta alls. Så här passar de förträffliga orden från Jocke Berg: ”Du har förändrat ditt sätt, suddat ut varje spår. Men i själen din ja långt, långt in ekar tonåringens vrål.”

Ja, du kom ganska långt med förakt och lite hat.

I det annars trygghetstänkande B- och C-salen har ingen nämnt ditt namn när jag varit där i några år. Bara bakom kulisserna. Hos de socialdemokratiska kvinnorna i Nyköping.

I någon bil, så klart. Av de kvinnor du trampat och sågat med sitt tonårsvrål.