Fortsatt känsligt läge

Vågmästarrollen i Nyköping går SD till erbjudande till Alliansen. Den som hänger med i historiska förlopp kan se att empati och antipati till olika folkslag har växlat över tid. Det enda partiet som öppnat dörren för SD är moderaterna.

De lokala företrädarna är väl kända hos befolkningen i Nyköping, men utanför de lokala råmärkena finns få likheter med andra kommunerna. Det är så det länge sett ut från ett inifrånperspektiv.

Koden är att den som gapar för mycket förlorar allting. Ödmjukhet premieras. Det är en decimering i otrygghet och det gäller att reducera så mycket som möjligt som går ut utanför de lokala råmärkena.

Vanligtvis brukar ett nämndmöte vara en uppställning i rang. Ordförande håller reda på vad de flesta tycker och bjuder sällan upp till offentlig dans. I skolfrågan blev det samsyn snabbt när jag tog på mig pennan som lans.

De politiska kollegorna är många i forna alliansen. Även liberalerna känns inte långt borta. Centern är i landstinget en trygg ansvarskännande part. Några stenkast bort från landstingshuset ligger kommunhuset. Där råder en annan stämning.

Fast jag kan tycka att samarbete är vägen. Det ligger min personligen nära. Det är socialdemokratins signum att följa folkets vilja.

Direktiven från socialdemokraterna är att det är dags att komma upp på banan. Det känns lugnande. Att få stånd samtal och förhandlingar är viktigt, säger Christina Söderling, ordförande i arbetarkommunen.

Stämningen är mycket känslig.

Här vill Alliansen styra med stöd från socialdemokraterna. Det är storleken som bestämmer, tycker S medan Alliansen tycker det råder en turordning.

I mina ögon ser det mer ut som en samlingsregering som premierar Alliansen. Både MP och V är delar av S styrkor.

Vi får se. Kanske ett kontrakt måste till. Att de som vill ta ansvar också håller ihop.

Från S har kritiken mot 1/3-politiken internt varit stark. Kanske måste drömmen om att vrida tillbaka klockan till en BNP på 5-7 procent kännas föråldrad. Det är det enda säkra sättet att lyfta människor ur fattigdom och armod.

PAUS.

Gällande att barnen är staden för Nyköping råder inget tvivel. Lite svårt att känna glädjen och berusa mig i den från vår treåring.

Om tryggheten står på spel i Nyköping? Knappast. Snarare tvärtom.

Framtiden är ju liksom inte min. Det gäller att ta ansvar för samhället och det sker redan i nära relationer.