Tryggheten hotad – lämna hatet åt gamarna

Det är en smärre chock när det gäller resultatet i Nyköping för socialdemokraterna. Innan valet var det fler företrädare som varit med länge som avreagerade sig inför valet. Nu har det mer eller mindre besannats.

Fortfarande är valet inte över. I Nyköping är situation 27 mandat till de rödgröna (-5) och 27 till Alliansen (+3) där sverigedemokraterna får 7 mandat (+1). Poströsterna

51 röster (!) saknas för en rödgrön majoritet. Det om något kommer påminna om att varje röst är viktig. Än är allt hopp inte ute.

200 000 förtids- och utlandsröster återstår att räkna och det kan dröja tills på onsdag eller torsdag som det slutgiltiga beskedet kommer till kommunerna som ligger i dragkamp om rösterna. Socialdemokraterna i Malmö kan exempelvis räddas av 3 000 poströster.

”Sitter du kvar”, frågade jag ödmjukt Urban Granström i söndags väl medveten om oddsen. ”Det är omöjligt att säga något i nuläget”, var svaret. Idag frågar SN samma sak.

Fast Nyköping står inför samma situation som Sverige. Stefan Löfvens ord på valnatten var att ”begrava blockpolitiken”. Han menade varje ord och tonen hade både höjts och sänkts från moderaterna över de löpare som sprungit över till andra sidan med trevare.

I sådana här känsliga lägen är det bra med bred kunskap. I Nyköping finns den balanserade kunskapen. För vad händer med tryggheten i kommunen om politiken bara består av spel och teater?

Resultat för socialdemokraterna i Nyköping är 23 mandat (-2). Svårast för miljöpartiet som får 3 mandat (-3). Vänsterpartiet får fyra mandat (+1).

Förra veckan satte nog punkt för att sverigedemokraterna kommer få styra i Nyköping. AFS, Alternativ för Sverige, orsakade kravaller som spred nyheter över hela Sverige. Till och med polisen i Nyköping var överraskade över tumulten då i den annars fridfulla staden.

Samtidigt måste allt hopp vara släckt för egen majoritet.

Instabilitet är livsfarligt och helt otänkbart. Ett beroende av SD kommer sätta integrationen på negativt spår.

Det fungerar inte en enda dag.

Så någon form av koalition kommer det bli i Nyköping. Blockpolitiken är begraven även här även om tonen varit hätsk gällande Horsvik och skolan. Även byggandet kommer vara akut/nödvändigt oavsett vem som styr.

Synen på att använda stabiliseringsåtgärder råder det också samsyn kring. Både i extremt svenskfödda skolor på landsbygden och i staden.

Tuffaste är det för miljöpartiet. I landstinget Sörmland förlorar de helt sina mandat. I Nyköping röstade 35,7 procent (+4,9) på Vård för Pengar. Förtroendet når bottennivåer här, vilket till stor del beror på att otillräckligt motiverade anställningar och överdrivna privilegier som sticker i ögonen på de som lever på sjukbidrag.

Det går inte gömma sig i en liten stad helt enkelt. Socialdemokraterna fick 23,7 (-3,4 procent) i landstinget men förlorar inga mandat i landstinget.

  1. I riksdagsvalet fick socialdemokraterna i Nyköping 32,1 procent (-2,1) vilket är 11 456 röster.
  2. I Eskilstuna 32,3 (-3,2) vilket är 19 767 röster.
  3. I Vingåker 33,4 (-5,9) vilket är 1 911 röster.
  4. I Katrineholm 37,4 (-2,3) vilket är 7 903 röster.
  5. Gnesta 26 procent (-4,5) 1 799 röster. Trosa 23,6 (-3,3) 2 031 röster,
  6. Oxelösund 40,1 (-4,1) 2 929 röster.
  7. Flen 33,1 (-3,6) 3 218 röster och
  8. Strängnäs 24,0 (-3,8) 5 125 röster.

Totalt förlorade socialdemokraterna 12 mandat. Förhoppningsvis kommer Sofia Amloh (S), fjärde namnet på den socialdemokratiska listan in i riksdagen.

Hur många röster det handlar om är oklart i skrivandets stund.

Så här skriver kommunikatörerna på Nyköping.se: ”En offentlig rösträkning sker den 12 september i B-salen i stadshuset i Nyköping, då bland annat utlandsröster och förtidsröster som lämnats in i andra kommuner och inte hunnit fram till valdagen räknas.”

Sedan kontrollräknar länsstyrelsen resultatet igen och de räknar bli klara på fredag kväll lagom till barnen gått och lagt sig.

Idag är det kommunfullmäktige och frågan är vem som styr Nyköping återstår att se. Den lär nog dyka upp under övriga frågor.

Rekommenderar:

Kent – Innan vi faller (Music) (Youtube)