Styrkan i ett gemensamt åtagande

Igår besöktes torget av Alternativ för Sverige, AFS, som några av SN:s erfarna journalister har rapporterat om. Att få sätta upp en skylt med avgångar till länder som Afghanistan, Somalia, Irak, Rumänien, Syrien, Eritrea, Turkiet, Uzbekistan och Marocko.

Hade det skett i ett klassrum hade läraren fått ställa in lektionen och kontakta föräldrarna. Fast här balanserar AFS på en smal tråd. Skickligt? Nej, bara dumt och skåpgammal rasism.

Lägg till att de även har blivit polisanmälda av Migrationsverket, skriver DN. Då för att missbruka deras varumärke.

Nu kom jag precis efter att AFS plockat ner sin skylt. Situationen exploderade och några i publiken, de som kände sig utpekade reagerade kraftfullt tillbaka. Polisen svarade med tårgas för att förhindra handgemäng.

Det kunde slutat riktigt illa. Här bevakade polisen både från luften med drönar och rikligt med personal på marken för att avstyra. AFS företrädare fullkomligt hinkade osminkat ut sin ilska på torget.

Nu hade landstingets företrädare med Katrineholmsbon Monica Johansson (S) möte på kommuntrappan. Det var väl regisserat av P4, men lockade en begränsad skara.

Den politiska reaktionen var stark.

Nu följde jag med Jacob Sandgren (S) som stod närmast åhörarna. Han har tidigare jobbat som lärare och kände flera i publiken. Flera av dem började gråta hjärtskärande.

Den bästa naturliga reaktionen mot AFS provokationen var hjärtskärande gråt. Där förenades många.

Samtidigt ökar det här behovet av integration. Många från Syrien förstår inte hur vi kunnat låta segregationen pågå så här öppet. Att de inte finns bland oss istället som nu när de är för sig själva.

Nu kom också flera av dem och pratade. Frågade om enkla saker och visade sina bästa sidor. Så visst går det att skapa positiva möten.

Det är ur dessa möten det går att bygga nya broar – bort från segregationen. Att kategoriskt flyga hem de som flytt terrorism, hat och våld, förtryckarregimer, fattigdom, korruption och ovett är dumheter, enligt mig.

Sverige är geografiskt stort och vi har plats för er. Både geografiskt och i våra hjärtan. Vad som saknas är ett gemensamt åtagande. Inget annat.