Vad vore en valrörelse utan Fake News?

När Donald Trump tappar tålamodet sitter hela världen vid trappan och surnar till, ompositionerar sig och skriker. Det går rasande fort och nödvändigheten känns relevant.

För nä tidigare ingen journalist tog honom på särskilt stort allvar så spred han starka förhoppningar att han var framtidens man. När jag besökte de ekonomiska kvarterna i Toronto såg jag ett hus som Trump höll på att bygga.

När ekonomerna kämpade med spillrorna av lånekarusellen som devalverat sig klev multimiljardären fram. Inför deras grusade utbildningar och regeringschefers tankevurpor satte han agendan själv.

”Vem är han”, undrade jag. Någon svensk motsvarighet har nog aldrig funnits, tänker jag, och funderar om Jan Stenbeck inte är en motsvarighet. Han var med och transformerade den traditionella industrin till telekom.

I Sverige kallades medierna för den tredje makten. Väl medvetet om att orden påverkar och vinklingar är tillåtet.

I Nyköping har oro kring en ny storskala fått spridning. Då av en F-6-skola likt den i Stigtomta med 350 elever. Ingenstans har socialdemokraterna sagt att de vill ha en ny storskala likt Alpha, som dessutom är ett blocköverskridande projekt.

I projekteringen finns det underlag för 700 elever, men en F-6-skola har av naturliga anledningar svårt att nå den volymen.

Vilken kommun som helst skulle tycka det här är ett lyxproblem. För barn finns det gott om efter att Nyköping växer så det knakar och enligt Skollagen är kommunen skyldig att ta fram lokaler.

Oavsett vem som styr måste alltså bygga enligt lagen. Men, förändringar i stadsmiljö kan vara känsliga.

Någonstans i närheten av Brandholmen, Malmbryggshage och Stenkulla är det tänkt att skolan ska byggas. Att Rosvalla idrottsanläggning blir fredad är också tänkt. Den förhatliga A-planen som inte byggts om sedan 70-talet har ryktats bli platsen, men det är vilda fantasier.

Hur som helst engagerar byggandet de som bor i Bryngelstorp.

Överlag verkar det inte finnas någon opinon för ökat flyktingmottagande. Redan har har det skett en anpassning till vad folk tänker och vill.

Naturligtvis uppstår det enorma spänningar när 1700 elever har fått vara på Alpha. De har också kunnat avstyras.

Lyckligtvis är redigerade modulhusen klara till hösten med tanke på att vissa skolbyggnader gått ur tiden och hundratals elever fått byta på grund av mögelskador.

Idag måste det också tas fram särskilda åtgärder mot hus som blir för varma respektive kalla. Kraftfull luftkonditionering är viktigt respektive luftfuktare som håller torkan på avstånd. Dessutom luftrenare är viktigt.

Den här heta sommaren som enligt SMHI varit den varmaste på 260 år kommer kräva det mesta av oss. Här hemma i Stenkulla har vi haft besök av brandmän som delat ut skohorn som testar brandvarnaren. Fast det har varit mest för goda relationer.

Numera kan övervakningskameror upptäcka minsta rörelser och varna vid rökutveckling, något som kan tas i beräkning vid otrygghet.

För skolan är kameran ett viktigt instrument. Ur pedagogiskt synvinkel borde varje lärare kunna kommunicera på ett sätt som ligger på samma linje som barnen. Det är lätt att upptäcka kommunikativa brister med hjälp av kameran.

Fast upptäcka kommunikativa brister i media är en annan sak. Det här skadar endast journalistiken själv och spär på ett klimat med fördomar tror jag. Ju fler fördomar som blandas med halvsanningar desto kraftfullare genomslag i opinionen.