Dansar med vargar

Ibland kan det finnas anledning att ligga lågt och trycka. Åsikter växer fram på grund av missförhållanden i samhället. Exempelvis är S/SD-tvekare sådana män/kvinnor som har ett jobb eller har jobbat inom svensk industri eller näringsliv med människor från Mellanöstern, Asien och djupaste Afrika.

På dagarna beter svenskarna sig som socialdemokrater med största vänlighet mot utlandsfödda svenskar. De kallas nyanlända. Inte längre för ”invandrare”, då ordet upplevs avståndstagande.

När ursvenskarna kommer hem skyller de samtliga problem på de nyanlända i sverigedemokratisk anda tycker de i sin frustration att det som kallas integration inte fungerar. Skulle de på jobbet uttrycka sin åsikt, vilket händer, blir de snabbt tillsagda av arbetsledare och chefer som tycker det rör sig om ett psykologiskt problem än ett politiskt eller samhälleligt.

Arbetarna svarar med att tycka arbetsledaren och chefen är mindre vetande, indoktrinerade och dåliga. Sedan pågår ett ställningskrig med djupa vallgravar. Ofta leder ställningskriget till spänningar och fysiska symptom av hög stress.

S/SD-tvekaren tycker att samhället är schizofrent och sviker. Att arbetsledare, chefer och samhälleliga representanter spär på fördomar att svenskar är ensidigt snälla. De nyanlända eller etablerade sedan länge tycker att svenskarna är mer eller mindre dumma.

Ju snällare desto dummare.

För inte så länge sedan var det förbjudet att klaga öppet på att segregationen spred sig över gårdarna i Stenkulla. Eller för den delen förskolan. När det skedde uppstod en negativ stämning.

Inte ens i Fågelbo som ligger över vägen skulle halv-nazistiska klistermärken eller klotter vara accepterat. Fast precis bredvid porten har klottret fått stanna.

Troligtvis för att det är en envis boende som klottrar tillbaka samma dag som när det tas bort.

Om graden av misstro kunde mätas skulle den utgå från bristande samhällsservice. Det sker, men det sker pliktskyldigt och utan djupare engagemang. Det känns inte bra och till slut vill ingen gå – möjligtvis en bovärd som saknar folkvett och har vana av att gå in i tjurhagen med hammare.

Samtidigt gror ett dolt hat och ett passivt engagemang. Hatet finns där i vallgravarna.

Samma personer kommer senare åka utomlands och njuta av andra kulturer och släppa loss så att det står härliga till – för alla utom värdlandet som undrar om det rör sig om korna blivit utsläppta under våren.

Hur som helst så brukar jag säga att det i grunden är ett politiskt ledningsansvar. Det är ganska sent socialdemokraterna i Nyköping har reagerat tycker en del – och det sker i en anda att bryta ny mark.

Skolan har blivit en arena för integration. Genom att slå ihop fler skolor – både högstadium och gymnasium – ökar insynen och möjligheterna för integration. Dessutom sker den i helt nya lokaler och i en känsla av paradiset på jorden.

När strukturerna från båda sidor blir tydliga och hur djupt kontrollen går är jag förvånad och positivt överraskad över att det tas initiativ till samtal.

Idag samtalar samtliga partier vid Ibn Rushd i Nyköping om det känsliga ämnet. Utgångspunkten är att alla har misslyckats. Både partier och människor på båda sidorna.

Det blir en dans med vargar, en dans där hatet från båda vägs in i ovilja och misslyckande. Samtidigt är det omöjliga politikens uppgift lika mycket som det möjliga. I kultur- och fritidsnämnden har vi tagit aktiv ställning mot både nazism och för integration.

Här handlar det om att förlänga skolans positiva miljö till fritidsgårdar. Det aldrig skett helhjärtat någonstans i Sverige. Även aktivt skolval handlar om det.

Rekommendationer för treåringar: Då att springa benen av sig. Gårdagen var helt underbar då hon sprang och sprang.

Uppdatering:

Så här såg flyern ut: