Torkan

Idag och igår var det ovanligt torrt. Stockholm har helt plötsligt lika hög luftfuktighet som Miami och Rom.

Luftfuktaren Oskar har slukat väldigt mycket vatten hemma för att hålla luftfuktigheten på 45 procent. Det säger sig självt att vatten kokar bort om man glömmer kastrullen på plattan. Den dunstar bort i atmosfären.

Att vi haft soligt väder länge kostar på naturens vattenförråd. Lyckligtvis var vintern och våren rika på snö och vatten som hållit torkan på flykten. Förra vintern när det inte kom så mycket så snö blev grundvattennivåerna allvarligt påverkade.

I de små magasinera har grundvattennivån sjunkit mellan 40 till 100 cm på de allra första platser, enligt Sveriges Geologiska Undersökning som är en myndighet som administrerar under Näringsdepartementet. De stora magasinen har marginellt påverkats, vilket också är vårt kommunala vatten.

Åskvädret som drog förbi i söndags är boven till den höga luftfuktigheten.

Av någon anledning är beredskapen på sjukhusen inte särskilt hög, vilket föranlett att Nya Karolinska har fått ställa in operationer. Den höga luftfuktigheten orsakar också bakterier vilket ökar infektionsrisken vid en läkningsprocess.

För att luftkonditioneringen ska fungera tillfredsställande eller optimalt behöver den göra av med varmluften. Hemma har jag numera sex meter rör för att få ut den varma luften. Här är distansen viktig för resultatet. Sovrummet har samma temperatur som den brummande maskinen, det vill säga 17 grader vilket gör att min treåriga dotter sover utan täcke.

Luftfuktaren samlar också omkring 2 dl vatten per dygn i en 65 kvadratmeter stor lägenhet. Att Nya Karolinska har problem med att samla in vattnet är i sig en konst på ett stort sjukhus.

Även kroppen är ovanligt torr. Här använder jag apotekets lite dyrare varor, där Propy Derm är min favorit. Hårfästet inklusive fötter har också fått smörjas in, vilket aldrig har hänt i mitt 48-åriga liv. Igår drack jag flera liter vatten också, vilket motsvarar flera timmars träning.

Nu behövs det ett samlat grepp för inomhusklimat för extrema väderlekar där klimathotet tas på allvar. Att Sveriges beredskap för att tackla hettan har varit under all kritik tror jag kommer diskuteras länge i olika forum.

Värst är det dock i Spanien.