I väntan på flodhästen

Tänk vad de olika politiska ståndpunkterna förändras. När jag flyttade till Nyköping i början av året hade jag fått höra oräkneliga gånger att landstingsskatten var lägst i landet. Plus att kommunalskatten var låg i Nyköping.

Hur ligger det till idag? Statistiska centralbyrån har dukat upp senaste kommunala skattestatistiken. Nyköpings kommun tar ut 21,48 procent i kommunal skatt. Landstinget tar 10,77 och den totala skatten blir 32,25.

Närliggande kommuner i Sörmlands län tar ut lite högre. Flen 22,33, Katrineholm 22,18, Vingåker 22,73, Trosa 21,66 procent, Gnesta 22,18, Strängnäs 21,73 och Eskilstuna på 22,08.

Så uppgifterna stämmer rätt så bra. Trosa ligger på en andraplats och Strängnäs på en tredjeplats.

Sörmland är av tradition väldigt röd men har luckrats upp med flera partiet på sina håll. Märkbart är socialdemokraterna samarbete med moderaterna vilket skett i Gnesta, Katrineholm, Strängnäs och Eskilstuna.

På sätt och vis kan Sörmland fungera som rättesnöre på riksnivå inför valet 2018. Går det mycket bra för socialdemokraterna så räcker det med vänsterpartiet och så vidare.

Blir det för svagt med rödgrönt samarbete av olika skäl där sverigedemokraterna marscherar framåt så får de stora bestämma. Räcker inte det får centern vara med.

Nyköping är av tradition styrd av blocken vilket markerats i olika frågor som skola och köpet av Horsvik på kommunfullmäktige.

Så det hårda tonläget ger inte något dukat bord för ökat samarbete. Det är väl mer eller mindre tvingande att de etablerade partierna styr ut ifall att sverigedemokraterna får för stort inflytande. I ett skräckscenario där miljöpartiet decimeras helt eller delvis och kristdemokraterna likaså blir samarbete smått tvingande från båda sidor på något sätt.

Det höga tonläget från moderaterna på kommunfullmäktige har möjligtvis skapat ett antiklimax som gjort terrängen svåröverskådlig inför valet.

Min vana säger att det de flesta partier är sugna på kompromissa, men vill inte ge något förhandsbesked.

Alla väntar på hur stor flodhästen i vardagsrummet kommer att bli.