Det är med hjärtat världen ska styras

Inför valet den 9 september har både Nyköping och Oxelösunds partiet tagit ställning för eller emot vissa samarbeten. Det tydliga är att SD är mer eller mindre utfrysta i Nyköping:

Medan i Oxelösund så är situationen så här:

Onekligen står lokalpolitiken inför faktumet att den politiska kartan ritas om. Alla partiet från vänster- och högerskalan förlorar på SD:s valframgångar.

De mindre partierna blir än mindre och mindre på gränsen till självutplåning och de större behåller sina positioner men har fått banta ner sig rejält.

Värderingar kommer stå emot sakpolitik.

Socialdemokraterna överlag och i Nyköping förespråkar aktiv integration. Framför allt har det handlat om att integrera flera små skolor till en stor. Att skapa naturliga kommunala mötesplatser kommer vara möjligt i och med fritidsgårdar i både centrum och i Brandkärr.

Det kommer på sikt underlätta för att integrationsbördan inte läggs på vuxna i arbetslivet utan att det börjat redan tidigt. Anledningen till att många tänker rösta på SD inom industrin är att svenskar på arbetsplatser tvingas till ett jämka kulturellt för att utföra arbetet.

De upplever att det finns positiva fördomar hur medgörliga svenskar är och det har satts i system att utnyttja det. Vissa arbetsledare lägger över ansvaret för integrationen på arbetarna. Invandrare som inte har samma arbetstakt lägger över arbetsansvaret på svenska arbetare som hamnar i en pressad situation.

När arbetarna tar upp problemet på ledningsnivå så blir de stigmatiserade.

Liknande utveckling sker med bostadsområden och skolor som blir allt mer segregerade. De som nämner problemet blir stigmatiserade.

Det är alltså vår egen stigmatiseringskultur som valet handlar om. Eller närmare bestämt att lägga ansvaret för integration på medborgare och arbetare.

Själv ser jag en positiv effekt. När vi går till botten med segregationen så har vi nått långt.

Olika kulturer och sedvänjor har alltid funnits. Då långt innan vi alla föddes. Precis som det fanns krig och något så spännande som underrättelsetjänster som bidrog till verklighetsrapporter.

Positivt kulturellt är att en mataffär numera säljer karelska piroger. Vi är ett gäng i Nyköping som vallfärdar för matupplevelsen som kom med barnsbenen.

Sedan är den mänskliga kommunikativa vägen aldrig lång. Det skänker också hopp. I skrivandets stund leker ett barn från Syrien med dotterns hink och spade vid mina fötter vid filtens gräns på badstranden.

Ibland avskyr jag att tänka med hjärnan om människor. Det är med hjärtat som världen ska styras. Valet 2018 kommer gå till att hjärnan får bestämma.