Några ord om hemlöshet

Hemlösheten tilltar samtidigt som Nyköping växer. Det är två faktum som leder till att behoven för de i innanförskap och tredje graden av utanförskap som växer, vilket är en vanlig syn från Järntorget till under berget strax mittemot Viking Line.

I Nyköping är det området runt Träffpunkten där Nyköpingsån drar till sig både ål, lax och storkar. När stockholmare får barn tillsammans så besöker de området för att skriva under gemensamt ansvar för barnet så får de se de mest utsatta i staden.

För att förstå den här kategorin människor krävs en hel del ödmjukhet men också fasthet och integritet. När ord kan flyga som sylvassa nålar i luften när människan i sin djupaste utsatthet söker hjälp.

En del klarar aldrig av att på egen motor att tillfriskna. Det saknas ett naturligt driv att schacka in sina egna inre konflikter.

Många som inte klarar av att komma in på gymnasiet finns en del av dem. De söker jobb och får en del, men missbrukarna hamnar direkt i den sociala vården och omsorgen.

Okej, nu kostar migrationen en hel del för socialtjänsten. Mycket stadsbidrag går dit åt. Skulle bostadsbristen räknas in så skulle rätt så många betraktas som hemlösa.

Den stora nyheten i SN idag handlar om att Monika har sagt upp sig efter 16 år som 80-åring!

När staden växer så växer problemen också. Det borde ligga i sin ordning att uppdatera kostnaderna också. Här handlar det om att dela på på bördorna och skriva upp dem efter egen förmåga.

Att använda makten för att köra över människor fungerar inte i Nyköping.

Bild: Pixabay