Att vilja och välja att anpassa sig till vårt samhälle

Det har inte regnat ordentligt på ett tag, tyckte de flesta efter fem veckor av extrem solvärme som fick gräsmattorna att gulna och mig att köpa en keps. Ja, det var ju hettan som drev mig till det och jag tvivlade länge över min förmåga att blogga.

Återigen var gårdagen ett projekt att försöka få treåringen i säng i tid. Det blev ett blåsigt Jogersö som var en spännande loppmarknad. ”Oh, det finns mycket bling-bling här”, sa min mor som lämnat Haparanda för Nyköping. ”Jag kunde köpa hela bordet för 500 kronor”, sa hon efteråt och kände sig rik.

Senare på hamburgerrestaurangen var dottern så trött att endast lekplatsen kunde hålla henne vaken. Då fick hon sällskap av en flicka i treårsåldern vars pappa kom från Somalia och tog hand om sina tre barn själv. Vi pratade om att flickor var svårare att vägleda som förälder. ”Se själv”, sa han och pekade på sin son, den äldre brodern som satt lugnt och tittade medan treåringarna frenetiskt lekte med både klättra och öva på fingerfärdighet i de föremål som fanns på väggen. Piagets upptäcker om att barn förstår avancerade diagram fanns också som lekinstrument.

Efter en stunds pratande så berömde jag den somaliska pappan för att vara själv med tre barn. När han skulle fånga treåringen så släppte han sin ettåring, som vinglade mot väggen. Jag plockade instinktivt upp honom i famnen och hon var lugn. Så fick jag beröm av den somaliska pappan som sa att ”inte ens mina släktingar får hålla i henne”.

Så där gick jag efteråt och var enormt lycklig och varm inombords. Den somaliska pappan som pratade med mig berättade för mig hur viktigt det var att anpassa sig till Sverige och jämförde det med att flytta till Kina. Den jämförelsen fick mig att dra på munnen i min smått allvarliga uppsyn med keps. Han tyckte det var svårt att få kontakt med svenskar och att de drog sig undan.

Nu vet jag inte hur många år jag tjatat på svenska pojkar att ”ta av dig kepsen”. Om en lärare ser en keps så faller onåden snabbt. Däremot är det inte lika säkert att gränsvakten inombords vaknar när slöjliknande tyger dyker upp. Däremot är det nappförbud på förskolan. ”Det missformar tänderna”, säger förskolepersonalen och samma sak säger tandläkaren när de rådfrågas av föräldrar.

Nu visar studier att tjat inte fungerar för att sluta med napp. Snarare förstärker det att bli avvänjas. I Nyköping finns det en tradition att besöka djurparken för att lägga napparna i seriefigurens kista.

Idag meddelade socialdemokraterna via Facebook att de vill införa en gemensam intagning som fördelar eleverna i respektive kommunal som privat skola. Budskapet var tydligt. Stoppa vinstuttagen i skolan. Att välja förskola handlar endast om medvetna val hos de med erfarenhet, vilket är orättvist mot de fåkunniga.

Nu bodde den somaliska pappan i Brandkärr. Han hade stort lånelöfte från banken, men trivdes bra i området. Han sa att ”alla känner alla” och att Somalia var ett bra land innan de förstörde allt. Det fanns gott om kunskap och resurser, vilket är nog det första positiva jag hört på länge. Hela samhället deltog då i barnuppfostran, enligt honom.

Vi pratade länge om integration. Berättade att bristen på sammanhållning har gjort att kraven på integration har väckts från bådas håll. Berättade att ”vi socialdemokrater inte vill tvinga någon, men att det är bra om ni själva kommer överens med varandra. Då blir vi alla stärkta av.”

Frågan som ingen vill ta i handlar bland annat om de religiösa drivkrafterna som fortfarande är mycket känsliga.

Idag är det en öppen träff som Polisen bjuder in till för samtal.