Lek måste alltid gå före prestation

På fredag är det skolavslutning i Nyköping. Beroende på väder blir det firande på vallarna vid Nyköpingshus.

SN har i en serie belyst det tuffa skolklimatet för att nå toppbetygen. En annan form av prestationshets där eleverna reagerar lika starkt som när fotbollsspelare och hockeyspelare pressar sig till bristningsgränsen.

Hos tjejer leder det till emotionell skörhet och gråtmildhet. Likt fotbollsspelare som har ont i själen efter en förlust så svider det för tjejerna.

I grund och botten så är det viktigaste att må bra under skolgången. I skolan är det lärarna och rektorn som bestämmer vilken atmosfär som finns. Rektorn kan också ge lärarna extra stöd vid behov.

Tänk vad prestationshets kostar samhällets sjukvårdsresurser. Visst är det bra att sjukvården finns, men än viktigare är kunskaper om prestation.

Här handlar det om olika skolor och pedagogiska verktyg. Mycket fungerar och jag är inte orolig, men all form av religiös eller kulturell trångsynthet borde utrotas i likhet med prestationshets.

Ytterst är vår medvetenhet viktig. Motivation handlar ytterst om lust och positiva erfarenhet tillsammans. Det är de ögonblick där människan öppnar sig och visar sitt sanna jag.

Den kommer fram i leken. Där utformas naturligt de egenskaper som vi vill ha i en gemenskap.

Visst, lusten till att prestera är viktig att vårda. Den ska räcka livet ut. Samma knän som slits ut i fotbollen ska räcka när kroppen blir äldre. Samma psyke som barnen, eleverna eller tjejerna och killarna har ska en dag fatta beslut om livsavgörande frågor.

Prestation ur ett hållbarhetsperspektiv börjar i leken.