Klassen där alla fick toppbetyg

I den lilla finska kommunen Kangasala fick klassen 6 C i Vetialan koulu alla barnen hösta betyg av läraren Terhi Niinimaa, skriver HS.

Syftet med det positiva betyget var att stärka elevernas självkänsla.

De ämnen som samtliga fick toppbetyget 10 var människovärdet, betydelse, inlärning, hur mycket läraren tycker om dig, förmåga till humor, att vilja duga, att vilja vara älskvärd, att vilja vara godtagbar, att vilja att lära sig om livet, att vilja att vara med om äventyr, att vilja synas, att vilja få beröm, förmåga att få kompisar och förmåga att vara sig själv.

Avslutningen av betyget var: ”Dig flyttar vi djupare in i hjärtat. Där finns du alltid.”

Professor Kari Uusikylä benämner den lekfulla pedagogiken för ”pehmouilu”, som kan översättas direkt som mjukgörande alternativt förmildrande, som motverkar tävlingshets som uppstår kring betyg och är vanlig inom hockeykulturen.

Ja, på Alpha lades klassen med hockeyprofil ned 2014. Där hade hockeykulturen flyttat in i klassrummet och lärarens auktoritet var satt ur spel. Eftersom hockey är en tuff sport så fungerade inte tillsägningar. Istället fick de starkaste i rinken högre status bland eleverna än läraren.

Liknande erfarenheter finns i Kangasala.

Därför använde lärarna en särskild pedagogik som gjorde eleverna mjuka och snälla istället för tuffa och hårda.