Om blommor, utsikter, mötesplatser, minnesmärken och sångtexter

Det strålande vädret förgyller det sörmländska landskapet. Det finns många fina ställen att besöka som skapar en positiv stämning i Nyköping.

Vid forsen där näringslivet håller samlas finns ett hav av tulpaner.

Åker du utanför Nyköping och tar gamla E4:an mot Norrköping förbi Jönåker och i Stavsjö finns också en underbar vy vid vattnet.

Bilden togs igår.

Lite mer av kulturellt utbyte finns vid F11-museet i Skavsta.

Bilden togs i förrgår.

På skylten står det bland annat:

”Moder Jord är en mötesplats vid en sörmländsk skogsbacke, kallad Blåbärskullen, för människor från alla världsdelar.

Härifrån ser man flygplanen landa och lyfta, och härifrån kan man vandra ut i det sörmländska landskapet.

Den ideella föreningen Sörmlandsleden har i samarbete med konstnären Anita Grede skapat tre mötesplatser förenade med vandringsleder som ingångar till Nyköpings kommun — via motorvägen, havet och flyget. Vid E4 norrut ligger motorvägskapellet ”Ett vindskydd för själen” intill Sillekrog. På Sävö finns havets skyddsgudinna ”Stella Maris” och nedanför F11-museet intill flygplatsen ”Moder Jord”, som välkomnar alla med öppen famn.”

Till det mer empatiska stödet finns numera en minnesplats för de piloter som omkom vid F11 som äntligen har upprättats. Något som gjorde mig djupt berörd och tacksam.

Diskret står det ”Till minne av flygtjänst stupade kamrater vid Kungl. Södermanlands flottilj.”

En hel del unga män som gav sina liv till försvarsmakten och SAAB. Mot Kalla Krigets faror och en ökad trygghet för Sverige. Många var vanliga enkla arbetare.

Inne på den övergiva och smått kusliga arméflygskolan hittade jag några sångtexter. Först trodde jag de var dagboksanteckningar, men uppenbarligen fanns tid för underhållning i den annars utmanande miljön att bli pilot.

Reser runt

När allt blivit sagt

Glasögonormens öde