Horsvik: sanningen om skärgårdens skönhet

Igår besökte jag Horsviken vid Studsvik närmare Tystberga än Nyköping med fru och vår treåriga dotter. Det skulle bli att undersöka hur barnvänlig platsen kunde bli – eller inte, beroende på hur mycket som investeras i området och hur mycket länsstyrelsen tillåter släppa på gränserna.

Nu blev det tydligt att projektet med Horsviken kommer bli en samrådsdiskussion med grannarna som delvis äger marken där det går en väg till området som också ingår i EU:s särskilda nätverk för skyddsvärd natur. Det är 13 hektar och markägare idag är Studsvik AB.

Nu finns det specifika blommor i Horsvik. Få saker berör nyköpingsborna som blommor som finns utsmyckade i staden. På Horsvik finns bland annat gullviva (en. cowslip) och av orkidéarten Adam och Eva (lat. Dactylorhiza sambucina).

Den här gången blev jag påsprungen av grannarna som har närmast utsikt över området. De vill att kommunen anlägger eget vatten och avlopp till området om det befolkas av stadsbor. Frågan om parkering blir också aktuell och oron kring att blommorna blir nertrampade av okänsliga besökare var också stor.

Att släppa in privata aktörer sågs med onåd sedan konkurser ansågs konstruerade då de förvandlas till lyxiga sommarbostäder. De hade egna exempel än Rydbergs Bygg.

Från att ha varit negativt inledningsvis om parkeringen vände samtalet till något mycket positivt.

Här fanns det några som värnade om udden och var ansvariga för samrådet i området. ”Mitt i prick”, sa mannen om mitt politiska engagemang för socialdemokraterna. ”På fläcken”, tänkte jag och mindes kvällssagornas favoritkaraktärer Prick och Fläck som helt saknar revolutionär kraft som konst, men som ändå överskuggar medvetandet hos ett barn.

Att anlägga en udde torde den framtida utredningen heta om projektet går i stöpet. Beroende om man är en principfast person som tänker mer på att allt ska gå rätt till eller en kommunal utilitarist som utgår från maximalt välbefinnande med så lite kritisk insyn som möjligt. En individ som uppskattar den egna friheten och håller rätten fast vid den kommunala porten kommer troligtvis här troligtvis här gå en oviss framtid till mötes.

De här grannarna sopade helt bort sjuksköterskan som hade åsikter som spretade inåt landet. Ibland är beslut fattade i vredesmod och i något slags surt tillstånd långt bort från drömmen om att skärgården ska leva.

”Vi värnar om udden”, sa familjen Danielsson.

Visst, SN kunde igår plåta kommunalrådet Daniel Portnoff (M) barfota där Trosa kommun köper en sandstrand.

Horsvik är långt ifrån en barnvänlig sandstrand. Här finns ovanligt hårda klippblock som fraktades från jordbruken, havstång som ser högst oinbjudande för ett spontant dopp från den annars mer spöklika bryggan.

Horsvik är helt enkelt en arbetsplats från 1600-talet med fiske i centrum.

En annan sanning är också att uddens skönhet är enormt vacker. Utsikten är enorm.

När Påljungshage skulle anläggas av förre kommunalrådet Göran Forssberg berättade Lars-Gunnar Mattsson, då ombudsman för Hyresgästföreningen i Östra Sörmland, som försiktigt undrade hur det skulle gå till. I princip stod det enorma bergsklippor i området. ”Äsch, spräng hela skiten”, skulle Forsberg har sagt enligt anekdoten.

En reaktion till “Horsvik: sanningen om skärgårdens skönhet

 1. Hejsan
  Av en slump upptäckte jag din blogg.
  Jag förstår inte riktigt vad du menar med att vi helt sopade bort sjuksköterskan. Vi tycker att det är bedrövligt att hon inte ska kunna bo här pgra brist på förskoleplats. Hon är hjärtligt välkommen.
  Ang avloppet så har vi inget gemensamt sådant. Ang vattnet så är vattentillgången högst begränsad.
  Vi,är grannarna du pratade med.
  Mvh Margit

Kommentarsfunktionen är stängd.