Skriver lite om partiledardebatten, utvisningar, integration, olika lokala intiativ som stärker samhället

Om partiledardebatten var smått kaotisk igår där Ulf Kristersson (M) sträckte ut handen till Stefan Löfven (S) som fick utstå skarp kritik av Jonas Sjöstedt (V) för att vägra skolgång till flyktingbarn.

Visst finns det en del magstarka förslag i de punkter som listas upp på socialdemokraterna.se:

  • Ytterligare öka antalet förvarsplatser och utöka möjligheterna att placera i förvar.
  • Avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd för den som har fått avslag.

I praktiken innebär det att de fått försörjningsstöd idag inte kommer ha möjlighet att stanna kvar. Att förvarsplatser utökas handlar om att de som fått avslag inte stannar kvar i kommunerna och blir en belastning.

Långsamheten i utvisningar ökar också motståndet till att det verkligen sker då de som fått avslag hunnit anpassa sig till svenska villkor betydligt snabbare än de flesta och därmed ökat sympatierna hos omgivningen eller i värsta fall insjuknat i permanent stresstillstånd där läkaren ordinerar ett permanent uppehållstillstånd.

Strategin hos de som får avslag är att få stanna till vilket pris som helst så länge de slipper krigets verklighet.

Skolan har ett enormt ansvar att anpassa föräldrar som går SFI och barnen som gåt i svenska skolor till våra levnadsförhållanden.

I Botkyrka har nu socialtjänst och polis börjat samarbeta och arbeta utifrån ett familjeperspektiv, meddelade SVT under morgonen. I Nyköping har arbetet med integration pågått så länge jag kan minnas.

Nu blir det lite mer personligt, typ Nyköpingsandan.

Bissarna satsade på nattfotboll. Även på en fritidslokal för ungdomarna. Just fotbollen har gjort att flera unga män har några förebilder att identifiera sig med. Möjligtvis inte helt perfekta, men tillräckliga.

Även många andra föreningar har dragit sitt strå till stacken. Hjortenbergskyrkan har perser som samlas för gudstjänst. Svenska kyrkan öppnar upp för syrisk ortodoxa att hyra/låna lokal.

Afghanerna har fått eget boende i ettor som de uppskattar – ej i Brandkärr utan i Rosenkälla. Syrierna från krigshärjade zoner som Aleppo har fått bostad i Stenkulla genom Nyköpingshem.

”Öppna era hjärtan”, sa Fredrik Reinfeldt (M) och tog därmed klivet ut i det okända trodde han. Hade det varit under 1600-1700-talets Sverige hade landsbygden genom kronan fått nytt liv.

Så tanken att befolka Sverige är inget nytt. Möjligen blir den ny för varje tid.

Nu får vi istället gjuta mer betong under socialdemokratiskt styre, som Urban Granström (S) på ett klokt sätt avromantiserade bostadskrisen när han blev intervjuad under 1 maj i Träffen, Folkets park.

Jag får känslan av att i Nyköping lämnas inget åt slumpen. Även hemlösa – trots olika påverkade tillstånd – kommer få tak under huvudet så länge de är lugna. Får se om Svenska kyrkan i Nyköping hakar på projektet.

Nu på morgonen samlas kommunstyrelsen (kallelse) och det finns anledning att återkomma. Imorgon samlas också barn- och ungdomsnämnden (kallelse).