Skolan har en viktig roll att skapa integration

Efter att ha lyssnat på skoldebatten i kommunfullmäktige där oppositionsråd Anna af Sillén (M) öppnade med en att ställa en rad frågor i en interpellation följt av ett kortare svar från kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) höjdes tonen rejält.

En som eldade i skuggorna var den annars rätt timide och sympatiska Petter Söderblom (M). Han tyckte majoriteten målat upp en mönsterskola som inte finns, som motsvarar en vanlig skola som både kan vara bra och dålig.

Niclas Franzén (V) tyckte att M försökte profitera på rädsla genom att påtala behov av väktare och därmed också ge utrymme för högerextremister.

Mitt intryck av att ha besökt Alpha idag och samtalat med lärare är att integrationsarbetet är ett demokratiskt arbete som behöver särskilda insatser. Här tycker lärarna som jag samtalat med att SN överdriver.

Elevhälsan ser däremot att ungdomar mår dåligt på grund av stress och höga krav.

Att lärarna tar spadtag i pedagogiskas ansatser är att påskynda processen med integration till demokratiska värderingar är viktigt. Här kan jag tycka att det är viktigt att stabilisera alla barn som kommer hit för att de ska få en positiv upplevelse av Sverige.

Sedan att nyanlända ska in i vårt betygsystem på en gång kan jag tycka är grymt. Att stämpla människor med F på pannan kan knappast vara konstruktivt.

Att aktivt bedriva integrationsarbetet är viktigt. Det ger också möjlighet att stävja extremism, hedersförtryck med mera.

Uppdelning av samhällen i parallella världar kan knappast var bra. Nyköpingsmodellen är att ta ansvar för integrationen. Det är det unika med Nyköpings högstadium.

Jag förstår inte hur det går att missta sig med att utskilja det arbetet i skolan. Det är därför inget konstigt att de flesta känner sig trygga. Att moderaterna inte vill ta ansvar för integrationen är uppenbart.

Att ge fristående skolor undantag från offentlighetsprincipen är också orättvist, anser en lärare. Det ger ensidig spegling i media och skadar objektiviteten.

För att ge ännet balans kommer jag även samtala med polisen här i Nyköping.